1 godzina 30 minut
Średnie
Składniki
Ciasto na pizzę:
- 450 g mąki pszennej typ 00
- 50 g mąki kukurydzianej
- 250 g wody
- 11 g soli
- 10 g cukru
- 20 g drożdży świeżych
- 70 g masła miękkiego
Dodatki do pizzy:
- 80 g salami pikantne
- 80 g salami
- 200 g mozzarelli wiórki
- 200 g tartego parmezanu
- 200 g sera gouda
- bazylia do dekoracji
Sos pomidorowy:
- 1 puszka pomidorów 400g
- 10 g koncentratu pomidorowego
- 2 świeże pomidory
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 20 ml octu balsamicznego
- sól
- cukier
- oregano
- oliwa di sansa
Sposób przygotowania
Do rondelka wlewamy 50 g wody, cukier i drożdże, delikatnie podgrzewamy, dolewamy resztę wody.
Do czystej miski wsypujemy oba rodzaje mąki, dolewamy zaczyn i zaczynamy wyrabiać ciasto. Po około trzech minutach dodajemy sól i miękkie masło i wyrabiamy do momentu jednolitego i nieklejącego się ciasta.
Ciasto zostawiamy w misce pod przykryciem i pozostawiamy aż podwoi swoją objętość.
W tym czasie przygotuj sos.
Cebule i czosnek obierz i zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Pomidory umyj, sparz, obierz ze skórki, pokrój w grubą kostkę. Rozgrzej oliwę na patelni i zeszklij czosnek z cebulą, dodaj pomidory w puszce, świeże oraz koncentrat, wymieszaj i całość redukuj na wolnym ogniu do powstania naprawdę gęstego sosu pomidorowego, tak by ledwo chciał spaść z łyżki. Pod koniec gotowania dodaj oregano, sól i cukier.
Ostudź przed położeniem na pizzy.
W tym czasie nasmaruj tortownicę masłem.
Gdy ciasto urośnie zaginięć je, by wyeliminować nadmiar gazów, uformuj kule i włóż ja do tortownicy. Ręka uformuj ranty pizzy tak by w środku pozostało miejsce na składniki.
Ser wymieszaj ze sobą i dodaj do połowy na surowe ciasto, następnie dodaj salami, i zalej sosem na wierzch rozsyp pozostały ser.
Rozgrzej piekarnik do 210’c i włóż pizzę na środek pieca. Piecz od 20 do 25 minut, następnie po wyjęciu z pieca odczekaj kolejne 10, zdejmij rant ułóż parę liści świeżej bazylii i pokrój pizzę. Smacznego!
Podawaj 🙂