Akademia Kulinarna

Pizza Chicago

Składniki

Ciasto na pizzę:

  • 450 g mąki pszennej typ 00
  • 50 g mąki kukurydzianej
  • 250 g wody
  • 11 g soli
  • 10 g cukru
  • 20 g drożdży świeżych
  • 70 g masła miękkiego

Dodatki do pizzy:

  • 80 g salami pikantne
  • 80 g salami
  • 200 g mozzarelli wiórki
  • 200 g tartego parmezanu
  • 200 g sera gouda
  • bazylia do dekoracji

Sos pomidorowy:

  • 1 puszka pomidorów 400g
  • 10 g koncentratu pomidorowego
  • 2 świeże pomidory
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 20 ml octu balsamicznego
  • sól
  • cukier
  • oregano
  • oliwa di sansa

Sposób przygotowania

Do rondelka wlewamy 50 g wody, cukier i drożdże, delikatnie podgrzewamy, dolewamy resztę wody.

Do czystej miski wsypujemy oba rodzaje mąki, dolewamy zaczyn i zaczynamy wyrabiać ciasto. Po około trzech minutach dodajemy sól i miękkie masło i wyrabiamy do momentu jednolitego i nieklejącego się ciasta.

Ciasto zostawiamy w misce pod przykryciem i pozostawiamy aż podwoi swoją objętość.

W tym czasie przygotuj sos.

Cebule i czosnek obierz i zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Pomidory umyj, sparz, obierz ze skórki, pokrój w grubą kostkę. Rozgrzej oliwę na patelni i zeszklij czosnek z cebulą, dodaj pomidory w puszce, świeże oraz koncentrat, wymieszaj i całość redukuj na wolnym ogniu do powstania naprawdę gęstego sosu pomidorowego, tak by ledwo chciał spaść z łyżki. Pod koniec gotowania dodaj oregano, sól i cukier.

Ostudź przed położeniem na pizzy.

W tym czasie nasmaruj tortownicę masłem.

Gdy ciasto urośnie zaginięć je, by wyeliminować nadmiar gazów, uformuj kule i włóż ja do tortownicy. Ręka uformuj ranty pizzy tak by w środku pozostało miejsce na składniki.

Ser wymieszaj ze sobą i dodaj do połowy na surowe ciasto, następnie dodaj salami, i zalej sosem na wierzch rozsyp pozostały ser.

Rozgrzej piekarnik do 210’c i włóż pizzę na środek pieca. Piecz od 20 do 25 minut, następnie po wyjęciu z pieca odczekaj kolejne 10, zdejmij rant ułóż parę liści świeżej bazylii i pokrój pizzę. Smacznego!

Podawaj 🙂