30 minut
Łatwe
Składniki
Składniki dla 2 osób:
- 400 g ugotowanego ryżu z dnia wczorajszego (musi być zimny)
- 3 jajka w rozmiarze L
- 50 g posiekanego galangalu
- 50 g posiekanego imbiru
- 4 ząbki czosnku
- 3 szalotki bananowe
- 1 papryka pepperoni bądź chilli
- 1 pęczek szczypiorku
- 20 g pasty sambal lub sosu sriracha
- 20 g olej sezamowy
- 40 g sos sojowy
- sól pieprz do smaku
- glutaminian sodu do smaku
- olej słonecznikowy bądź tłuszcz zwierzęcy (gęsi/kaczy smalec)
Sposób przygotowania
Krok 1 – Przygotowanie składników
Galangal, imbir, czosnek, szalotkę obierz i drobno posiekaj. Tak samo postępuj ze szczypiorkiem i chilli.
Krok 2 – Smażenie
Do woka wlej olej roślinny lub zwierzęcy. Poczekaj aż naprawdę dobrze się rozgrzeje. Wtedy dodaj kolejno galangal, imbir, szalotkę, czosnek oraz chilli i smaż przez chwilę. Do osobnej miski rozbij jajko i rozmieszaj je widelcem. Smażone przyprawy odstaw na bok woka, żeby uchronić je przed spaleniem, a na sam środek wlej jajko. Mieszaj je cały czas, aby rozedrzeć jajko na małe kawałeczki tak, by nie zrobił Ci się omlet.
Mieszaj całość tak, aby składniki były sypkie. Dodaj połowę szczypiorku (drugą połowę zachowaj do dekoracji), a następnie ciągle smażąc dodaj ryż. Całość mieszaj.
Krok 3 – przyprawianie
Gdy ryż się usmaży, dodaj olej sezamowy, sambal i sos sojowy. Wymieszaj pamiętając, że ryż ma być smażony, nie uduszony – tj. nie powinien się kleić, a być sypki. Dopraw solą, pieprzem i glutaminianem sodu. Udekoruj resztą szczypiorku i podawaj bezpośrednio po smażeniu.