18 godzin
Łatwe
Składniki
- 700 g mąka pszenna chlebowa typ 750
- 100 g mąka pszenna razowa typ 1850
- 200 g mąka żytnia typ 720
- 700 g woda
- 300 g Aktywny zakwas pszenny
- 52 g sól
Sposób przygotowania
Mąki mieszamy ze sobą dodajemy wodę i wyrabiamy aż składniki się połączą, odstawiamy na 40’ pod przykryciem ściereczką by gluten się nawodnił.
Następnie dodajemy zakwas i zaczynamy wyrabiać ciasto, wyrabiamy je cały czas naciągając boki do środka, czynność wykonujemy około 5-6 minut, gdy ciasto zacznie z nami współpracować dodajemy sól i wyrabiamy aż do momentu gdy ciasto przestaje się kleić.
Przekładamy ciasto do plastikowego kontenera namoczonego wodą i odstawiamy na około 40’, po tym czasie składamy jak kopertę delikatnie naciągając boki tak by ciasto ponownie nabrało „siły” i sprężystości.
Powtarzamy czynność trzy razy.
Gdy ciasto po trzykrotnym złożeniu znów odpoczęło, wykładamy je na blat i formujemy dwie równe kole za pomocą skrobi piekarniczej. Odstawiamy na 20-30’ aż ciasto odpocznie.
Następnie składamy znów ciasto na trzy i zwijamy w bochenek.
Tak uformowane bochenki wkładamy do koszy na pieczywo obsypane mąka, i wkładamy do lodówki na 15 godzin.
Piec rozgrzewamy do 230’c i wkładamy żeliwny garnek by się nagrzał.
Bochenek wkładamy do żeliwnego garnka, nacinamy żyletka na krzyż, przykrywamy pokrywka i wkładamy do pieca na 20 minut. Po tym czasie odkrywamy pokrywkę i pieczemy kolejne 20 minut.
Po skończonym pieczeniu przekładamy bochenek na kratkę by się nie zaparzył.