Jajka w porach z fetą, szpinakiem i pestkami słonecznika, sezamem i siemieniem lnianym - Akademia Kulinarna Kuchenne Ambicje | Ambition
Przepis - Jajka w porach z fetą, szpinakiem i pestkami słonecznika, sezamem i siemieniem lnianym
 - Ambition

30

Średnie

Składniki

  • 2 średniej wielkości porów
  • 175 g świeżego szpinaku 
  • 100 g białego wina
  • 2 lub 4 jajka w rozmiarze„L”
  • 30 g masła
  • 200 g wywaru jarzynowego lub wody 
  • 6 g kminu rzymskiego 
  • 5 g papryki wędzonej 
  • sok z cytryny lub limonki 
  • sól
  • pieprz 
  • szczypiorek 
  • 50 g nasion do posypania (słonecznik łuskany, siemie lniane, sezam)
  • 100 g sera typu feta 

Sposób przygotowania

Krok 1 – Przygotowanie dodatków:

Pory dokładnie umyj, oddziel gdzie zaczynają się liście. Same liście zostaw na bulion, a białe części pokrój na cienkie plastry. W małym garnku rozgrzej masło. Wrzuć  do niego pokrojonego pora, zeszklij i dodaj białego wina. Duś przez pare chwil, dodaj pokrojony w cienkie plastry szpinak, dopraw solą i pieprzem i sokiem z cytryny. Dodaj kmin rzymski, paprykę czerwoną i pokrojoną w kostkę fetę. Wszystkie składniki delikatnie wymieszaj.

Krok 2 – Przygotowanie jajek:

W porach zrób „gniazda” w które wbij jajka (uważaj, żeby się nie rozlały!). Dodaj odrobinę wywaru jarzynowego lub wody i gotuj na wolnym ogniu dopóki białka się nie zetną, a żółtka zostaną nadal płynne.

Krok 3 – Podanie:

Pokrój drobno szczypiorek, a pestki spraż na suchej patelni, dodaj do jajek z porami na górę i podaj na stół w naczyniu.

0%

Aby zapewnić najwyższą jakość usług wykorzystujemy informacje przechowywane w przeglądarce internetowej. Sprawdź cel, warunki przechowywania lub dostępu do nich w COOKIES. Pozostając na stronie godzisz się na zapisywanie plików cookies w Twojej przeglądarce.