30
Średnie
Składniki
- 2 średniej wielkości porów
- 175 g świeżego szpinaku
- 100 g białego wina
- 2 lub 4 jajka w rozmiarze„L”
- 30 g masła
- 200 g wywaru jarzynowego lub wody
- 6 g kminu rzymskiego
- 5 g papryki wędzonej
- sok z cytryny lub limonki
- sól
- pieprz
- szczypiorek
- 50 g nasion do posypania (słonecznik łuskany, siemie lniane, sezam)
- 100 g sera typu feta
Sposób przygotowania
Krok 1 – Przygotowanie dodatków:
Pory dokładnie umyj, oddziel gdzie zaczynają się liście. Same liście zostaw na bulion, a białe części pokrój na cienkie plastry. W małym garnku rozgrzej masło. Wrzuć do niego pokrojonego pora, zeszklij i dodaj białego wina. Duś przez pare chwil, dodaj pokrojony w cienkie plastry szpinak, dopraw solą i pieprzem i sokiem z cytryny. Dodaj kmin rzymski, paprykę czerwoną i pokrojoną w kostkę fetę. Wszystkie składniki delikatnie wymieszaj.
Krok 2 – Przygotowanie jajek:
W porach zrób „gniazda” w które wbij jajka (uważaj, żeby się nie rozlały!). Dodaj odrobinę wywaru jarzynowego lub wody i gotuj na wolnym ogniu dopóki białka się nie zetną, a żółtka zostaną nadal płynne.
Krok 3 – Podanie:
Pokrój drobno szczypiorek, a pestki spraż na suchej patelni, dodaj do jajek z porami na górę i podaj na stół w naczyniu.