Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów - Akademia Kulinarna Kuchenne Ambicje | Ambition
Przepis - Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów
 - Ambition

1 godzina 30 minut

Łatwe

Składniki

składniki dla 4-6 osób

  • 4 kg pomidory różnych gatunków (żółte, malinowe, śliwkowe, kumato, bawole serce)
  • 1 cebula dymka
  • 2 młode marchewki
  • 1 młoda pietruszka
  • 2 ząbki czosnku
  • 600 ml bulionu drobiowego bądź jarzynowego
  • 8 g cukru
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • ocet balsamiczny do smaku
  • sól do smaku

Sposób przygotowania

Piekarnik nastaw na 180’C. Pomidory umyj, ułóż na blaszce do pieczenia z pergaminem i piecz przez 40 minut. W tym czasie obierz warzywa, pokrój je na mniejsze kawałki i przesmaż na łyżce oleju w garnku. Upieczone pomidory zblenduj i przelej je przez sito, aby pozbyć się nasion i resztek skórek. Dodaj do podduszonych warzyw. Następnie dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Duś na wolnym ogniu przez 20 minut, po czym dodaj bulion i gotuj jeszcze 20 minut. Dopraw solą, cukrem i octem do smaku.

Podawaj z ryżem bądź makaronem tak jak lubisz, udekoruj młodymi liśćmi pietruszki.

0%

Aby zapewnić najwyższą jakość usług wykorzystujemy informacje przechowywane w przeglądarce internetowej. Sprawdź cel, warunki przechowywania lub dostępu do nich w COOKIES. Pozostając na stronie godzisz się na zapisywanie plików cookies w Twojej przeglądarce.