Zupa cebulowa - Akademia Kulinarna Kuchenne Ambicje | Ambition
Przepis - Zupa cebulowa
 - Ambition

wywar 24h, zupa właściwa 40 minut

Łatwe

Składniki

składniki dla 4-6 osób 

Wywar na zupę: 

  • 5 kg kości cielęcych 
  • 2 korpusy drobiowe 
  • 1 kg marchewki 
  • 500 g cebuli
  • 500 g selera
  • 500 g pietruszki 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1 seler naciowy 
  • 50 g koncentratu pomidorowego 
  • 200 g czerwonego wina wytrawnego
  • 2 pieczarki 
  • liść laurowy 
  • gałązka tymianku 

 

Cebulowa właściwa: 

  • 3k g cebuli białej
  • 200 g masła klarowanego 
  • 0,7 l dobrego wytrawnego wina białego 
  • zredukowany wywar cielęcy 
  • ziele angielskie 
  • liść laurowy 
  • tymianek 
  • sól 

 


Sposób przygotowania

KROK 1 – wywar cielęcy 

Kości upiec w piecu przez 1:40 h w 180’c na złoty-ciemny kolor, następnie włożyć do większego garnka i zalać woda tak, by zostały przykryte. 

Wszystkie warzywa umyć, obrać i pokroić na mniejsze części (mirepoix) i dodać do wywaru wraz z liśćmi laurowymi i tymiankiem.

Na osobnej patelni przesmażyć koncentrat pomidorowy, zalać go czerwonym winem i zredukować o polowe objętości, dodać do pozostałych składników. Gotować około 20h na wolnym ogniu.

Przecedzić i przelać do nowego garnka z użyciem sita i ściereczki, zredukować do 1/3 objętości powinien nam wyjść naprawdę ciemny sos. 

 

KROK 2 – zupa cebulowa 

Cebule kroimy na cienkie piórka, w dużym garnku rozgrzewamy masło klarowane i dusimy na nim cebule, ale bez koloru.

Gdy cebula jest już miękka należy dolać białe wino oraz dodać tymianek, liść laurowy, ziele angielskie i redukujemy o połowę objętości płynu. Następnie dodajemy zredukowany wywar do cebulowej. Gotujemy przez chwile, doprawiamy solą.

Podajemy razem z serem typu comte.

0%

Aby zapewnić najwyższą jakość usług wykorzystujemy informacje przechowywane w przeglądarce internetowej. Sprawdź cel, warunki przechowywania lub dostępu do nich w COOKIES. Pozostając na stronie godzisz się na zapisywanie plików cookies w Twojej przeglądarce.