Akademia Kulinarna

ZIEMNIACZKI ZERO WASTE

Składniki

  • 1,5 kg Ugotowane ziemniaki w skórce
  • 200 g śmietana słodka
  • 100 g masło
  • 1 pęczek szczypiorku
  • odrobina kwaśnej śmietany
  • sól i pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • masło klarowane do smażenia

Sposób przygotowania

Polowe ziemniaków obierz ze skórki, przetrzyj przez drobne sito, dodaj do rondla,  zacznij podgrzewać dodaj masło i mleko i ubijaj ubijaczka do powstania gładkiego puree ziemniaczanego, dopraw solą i gałka muszkatołowa, całość przełóż do rękawa cukierniczego.

Resztę ziemniaków przekrój na pół i obsmaż na patelni z masłem klarowanym, szerszą strona do dołu do zrobienia chrupiącej skórki, następnie ziemniaczki przełóż na druga stronę i nie przerywając smażenia na wolnym ogniu wyłóż ciepłe puree ziemniaczane na górę, niektóre z nich oblej kwaśna śmietana i oprósz z góry szczypiorkiem, podawaj jako dodatek do obiadu bądź przekąskę.