Akademia Kulinarna

TOST FRANCUSKI Z SUCHEGO CHLEBA Z KWAŚNĄ ŚMIETANĄ

Składniki

  • dwie kromki suchego chleba pszennego na zakwasie
  • 1 jajko
  • 100 ml mleka
  • 30 g masła
  • łyżeczka cynamonu
  • dwie łyżeczki cukru pudru
  • kwaśna śmietana własnej roboty

kwaśna śmietana domowa:

  • 1 litr słodkiej śmietanki 34%
  • 100 ml maślanki

Sposób przygotowania

Wymieszaj w pojemniku z pokrywką litr śmietany z 50 ml maślanki i odstaw w ciemne i spokojne miejsce w temperaturze pokojowej na 24 godziny.
Następnie dodaj ponownie 50 ml maślanki wymieszaj dokładnie czysta łyżka i odstaw znów na 24 h w to samo miejsce.

Po upływie kolejnych 24 godzin wsadź pudełko ze śmietaną do lodówki, na przynajmniej 5 godzin, Przełóż gęstą śmietanę na sitko wyłożone sucha i czystą gazą by nadmiar wody mógł odciec od śmietany, i zostaw w lodowce na przynajmniej kolejne 5 godzin.
Obcieknięta śmietanę przełóż do pojemnika i zużyj w ciągu tygodnia.

Tost francuski:
Jajko roztrzep z mlekiem i dodaj cynamon. Namocz suche kromki chleba z dwóch stron by nadciągnęły jajkiem z mlekiem, na patelni rozgrzej masło i smaż na średnim ogniu tosty do pięknego rumianego koloru Przełóż tosty na ręcznik kuchenny, by odciągnąć nadmiar tłuszczu, przełóż kwaśną śmietanę na tosty i obsyp cukrem pudrem. Podawaj przed rozpuszczeniem się śmietany.