kwaśna śmietana domowa:
Wymieszaj w pojemniku z pokrywką litr śmietany z 50 ml maślanki i odstaw w ciemne i spokojne miejsce w temperaturze pokojowej na 24 godziny.
Następnie dodaj ponownie 50 ml maślanki wymieszaj dokładnie czysta łyżka i odstaw znów na 24 h w to samo miejsce.
Po upływie kolejnych 24 godzin wsadź pudełko ze śmietaną do lodówki, na przynajmniej 5 godzin, Przełóż gęstą śmietanę na sitko wyłożone sucha i czystą gazą by nadmiar wody mógł odciec od śmietany, i zostaw w lodowce na przynajmniej kolejne 5 godzin.
Obcieknięta śmietanę przełóż do pojemnika i zużyj w ciągu tygodnia.
Tost francuski:
Jajko roztrzep z mlekiem i dodaj cynamon. Namocz suche kromki chleba z dwóch stron by nadciągnęły jajkiem z mlekiem, na patelni rozgrzej masło i smaż na średnim ogniu tosty do pięknego rumianego koloru Przełóż tosty na ręcznik kuchenny, by odciągnąć nadmiar tłuszczu, przełóż kwaśną śmietanę na tosty i obsyp cukrem pudrem. Podawaj przed rozpuszczeniem się śmietany.