Akademia Kulinarna

TAGLIATELLE Z DYNIĄ, PARMEZANEM I ŻÓŁTKIEM

Składniki

  • 1 dynia piżmowa
  • 200 g parmezanu
  • 100 g masła
  • 100 g wywaru jarzynowego
  • 2 jajka
  • liście pietruszki
  • sól i pieprz do smaku

makaron podstawowy:

  • 1 kg mąki pszennej typu „00”
  • 100 g żółtek
  • 350 g jajek
  • 25 g oliwy z oliwek extra
  • 25 g soli

Sposób przygotowania

Przepis na makaron podstawowy:

Żółtka należy wymieszać z jajkami dodać do mąki z oliwą i solą. Ciasto wyrabiaj ręcznie bądź w maszynie hakiem aż do gładkiej konsystencji, przełóż do zamykanego pojemnika i odstaw do lodówki przynajmniej na godzinę przed dalszą pracą z ciastem.

Tagliatelle z dynią parmezanem i żółtkiem:

Dynie obierz, wyciągnij pestki i pokrój na cztero centymetrowe kwadraty. Przełóż na blachę z pergaminem i piecz w temperaturze 180°C przez 25 min. Następnie zmiksuj całość w blenderze z dodatkiem masła i parmezanu oraz wywaru jarzynowego. Dopraw wszystko solą i pieprzem, przełóż do rondelka.

Za pomocą maszynki do makaronu rozwałkuj wcześniej przygotowane ciasto makaronowe, Stopniowo zmniejszając grubość ciasta, regulacją w maszynce. Następnie wytnij płat makaronu za pomocą przystawki do cięcia makaronu Tagliatelle. Przygotuj na jedną porcję około 150 g świeżego makaronu.

Makaron gotuj w mocno osolonej wodzie około 3 minuty następnie dodaj do ciepłego puree dyniowego, za pomocą szczypiec uformuj stożek a na samą górę dodaj surowe żółtko. Całość posyp płatami grana padano bądź emilia grana i świeżymi liśćmi pietruszki.

Polej oliwa ekstra vergine, podawaj!