Akademia Kulinarna

TACO Z UDKAMI KURCZAKA

Składniki

sos mięsny:

  • 2 udka z kurczaka upieczone (z wczorajszego obiadu)
  • puszka czerwonej fasoli
  • 40 g chorizo
  • 1 pomidor
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego chilli
  • 1 łyżeczka czerwonej suszonej papryki
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka czerwonej suszonej papryki wędzonej
  • olej do smażenia

dodatki:

  • 12 sztuk twardych muszelek do taco
  • 1 avocado
  • 4 liście sałaty rzymskiej
  • 1 Czerwona cebula
  • 1 pomidor
  • 80 g sera cheddar dojrzałego
  • 30 g papryki jalapeno
  • świeżej kolendry
  • 3 limonki

Sposób przygotowania

Oddziel mięso od kości następnie Pokrój na mniejsze kawałki odstaw do miski na bok. Chorizo obierz z błony ochronnej, Pokroić w małą kostkę.
Czosnek obierz zgnieć i posiekaj, dodaj do garnka z rozgrzanym olejem, następnie dodaj chorizo i mięso z kurczaka, chwile podsmaż, dodaj pomidora pokrojonego w kostkę i całą puszkę czerwonej fasoli. Zmniejsz ogień i duś około 15’, dodaj wszystkie przyprawy i dużo na wolnym ogniu kolejne 15 minut w tym czasie przygotuj wsad do taco.

Avocado przekrój na dwie części, wyciągnij pestkę i pokrój na kawałki około 2 cm na 2 cm i wymieszaj z sokiem z pół limonki, posól.
Sałatę rzymską pokrój na drobne paseczki, Cebule pokroić w cienkie plastry, Pomidor zmiażdżyć na salsę, ser zetrzeć na tarce, jalapeno pokroić na plasterki a limonki na ćwiartki.

Do muszli taco nałóż kolejno:
Ser, farsz mięsny, sałatę, czerwona cebule, salsę pomidorową i na koniec świeżą  kolendrę i papryczkę. Podawaj!