Akademia Kulinarna

SOS BARBECUE ŚLIWKOWY

Składniki

  • 3 czerwone cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 kg śliwek bez pestek
  • 300 g ketchupu
  • 150 g octu z czerwonego wina
  • 28 g pasty chilli
  • 15 g miodu
  • 30g pasty sojowej
  • 60 kropli sosu worcestershire
  • olej
  • sól

Sposób przygotowania

Śliwki grilluj bądź upiecz w piecu w temperaturze 180° aż śliwki będą rumiane.

Czosnek i cebulę obierz, pokrój w mniejsze części i poddusić w rondelku. Następnie należy dodać śliwki i gotować aż warzywa zmiękną następnie dodać keczup, ocet z czerwonego wina, pastę chilli, miód i gotować jeszcze 10 min, na koniec dodać pastę sojową oraz sos worcestershire.

Całość zmiksować na gładką blenderem bądź mikserem stojącym, dosolić do smaku.

Podawać jako dodatek do boczku, kiełbasek, kurczaka.