Składniki dla 2-4 osób:
Krok 1 – Przygotowanie przypraw
Galangal, imbir, czosnek, szalotkę obieramy i siekamy drobno. Tak samo postąp ze szczypiorkiem i chilli. Do woka wlej olej roślinny bądź zwierzęcy, poczekaj aż naprawdę dobrze się rozgrzeje. Dopiero wtedy dodaj kolejno galangal, imbir, szalotkę, czosnek, chilli i smaż je razem. W tym czasie do osobnej miski rozbij jajka i je rozbełtaj widelcem.
Krok 2 – Smażenie jajka i krewetek
Smażone przyprawy odstaw na bok woka by uchronić je przed spaleniem, a na sam środek wlej jajka. Cały czas mieszaj je tak, by rozedrzeć jajko na małe kawałeczki (pilnuj, żeby nie zrobił nam się omlet). Mieszaj całość, aby była cały czas sypka, ciągle smażąc. Następnie dodaj krewetki, ryż i dalej mieszaj wszystkie składniki. Kolejno dodaj połowę porcji szczypiorku (drugą połowę zachowaj do dekoracji). Gdy ryż z warzywami się usmaży, dodaj olej sezamowy, sambal i sos sojowy. Mieszaj pamiętając, że ryż ma być smażony, nie duszony – tj. nie powinien się kleić, a być sypki. Dopraw solą, pieprzem i glutaminianem sodu. Udekoruj pozostałym szczypiorkiem od razu po usmażeniu.