Smażony ryż z krewetkami - Akademia Kulinarna Kuchenne Ambicje | Ambition
Przepis - Smażony ryż z krewetkami
 - Ambition

40 minut

Łatwe

Składniki

Składniki dla 2-4 osób:

  • 400 g ugotowanego ryżu z dnia wczorajszego (musi być zimny)
  • 3 jajka L
  • 400 g krewetek koktajlowych 
  • 50 g posiekanego galangalu
  • 50 g posiekanego imbiru
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 szalotki bananowe 
  • 1 papryka pepperoni bądź chilli 
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 20 g sambal bądź sriracha 
  • 20 g olej sezamowy 
  • 40 g sos sojowy 
  • sól, pieprz do smaku
  • glutaminian sodu do smaku
  • olej słonecznikowy bądź tłuszcz zwierzęcy (gęsi/kaczy/smalec)

Sposób przygotowania

Krok 1 – Przygotowanie przypraw

Galangal, imbir, czosnek, szalotkę obieramy i siekamy drobno. Tak samo postąp ze szczypiorkiem i chilli. Do woka wlej olej roślinny bądź zwierzęcy, poczekaj aż naprawdę dobrze się rozgrzeje. Dopiero wtedy dodaj kolejno galangal, imbir, szalotkę, czosnek, chilli i smaż je razem. W tym czasie do osobnej miski rozbij jajka i je rozbełtaj widelcem. 

 

Krok 2 – Smażenie jajka i krewetek

Smażone przyprawy odstaw na bok woka by uchronić je przed spaleniem, a na sam środek wlej jajka. Cały czas mieszaj je tak, by rozedrzeć jajko na małe kawałeczki (pilnuj, żeby nie zrobił nam się omlet). Mieszaj całość, aby była cały czas sypka, ciągle smażąc. Następnie dodaj krewetki, ryż i dalej mieszaj wszystkie składniki. Kolejno dodaj połowę porcji szczypiorku (drugą połowę zachowaj do dekoracji). Gdy ryż z warzywami się usmaży, dodaj olej sezamowy, sambal i sos sojowy. Mieszaj pamiętając, że ryż ma być smażony, nie duszony – tj. nie powinien się kleić, a być sypki. Dopraw solą, pieprzem i glutaminianem sodu. Udekoruj pozostałym szczypiorkiem od razu po usmażeniu. 

0%

Aby zapewnić najwyższą jakość usług wykorzystujemy informacje przechowywane w przeglądarce internetowej. Sprawdź cel, warunki przechowywania lub dostępu do nich w COOKIES. Pozostając na stronie godzisz się na zapisywanie plików cookies w Twojej przeglądarce.