Pieczona gęś - Akademia Kulinarna Kuchenne Ambicje | Ambition
Przepis - Pieczona gęś
 - Ambition

1 dzień

Średnie

Składniki

  • 1 gęś owsiana cała
  • 2 jabłka
  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • 1 główka czosnku
  • 1 pęczek tymianku
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • 50 g sosu sojowego
  • 50 g miodu
  • 50 g wody

Sposób przygotowania

Gęś oczyszczamy z resztek piór, warzywa obieramy kroimy w mniejsze kawałki.
Następnie przygotowujemy zalewę solną. Na każdy litr wody dajemy 70 g soli i 30 g cukru, dodajemy 5 liści laurowych 5 ziaren ziela angielskiego i gałązkę tymianku, dodajemy warzywa i zagotowujemy, następnie studzimy i zalewamy w zamykanym pudełku.
Zalewa musi przykryć całą gęś. Tak trzymamy gęś przez 24h. Po tym czasie gęś przemywamy zimną wodą, warzywa z marynaty wkładamy do środka gęsi i jeżeli mamy możliwość zaszywamy.
Gęś przekładamy do naczynia żeliwnego.
Sos sojowy mieszamy z miodem i wodą i smarujemy skórę gęsi pędzelkiem.
Piec nastawiamy na 160’C i wkładamy gęś na przynajmniej 3 godziny do pieca, po tym czasie nakłuwamy szpilką pierś, jeżeli z niego zacznie wyciekać przezroczysty płyn gęś jest gotowa, jeżeli nie trzeba gęś piec jeszcze 30-40 minut.
Podawać z kaszą i żurawiną!
0%

Aby zapewnić najwyższą jakość usług wykorzystujemy informacje przechowywane w przeglądarce internetowej. Sprawdź cel, warunki przechowywania lub dostępu do nich w COOKIES. Pozostając na stronie godzisz się na zapisywanie plików cookies w Twojej przeglądarce.