60 minut
Średnie
Składniki
Składniki dla 2-4 osób
- 2 pęczki białych cienkich szparagów
- 600 g słodkiej śmietanki
- 100g białego wino
- 2 szalotki bananowe
- Liść laurowy
- 2 ząbki czosnku
- 200 g sera tallegio (ew. camembert)
- 50 g sera grana padano
- 100 g masło
- 1 limonka
- Sól I pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Krok 1 – Przygotowanie podstawy
Zacznij od wlania wina do rondelka i dodania pokrojonych szalotek i liścia laurowego. Gotujemy te składniki tak, aby zredukować o 2/3 objętości. Dolej śmietankę i zmniejsz ogień. Zredukuj do uzyskania gęstej konsystencji.
Krok 2 – Przygotowanie sosu i szparagów
W tym czasie przygotuj szparagi. Umyj je, obierz i odłam łykowate końcówki (wrzuć je razem z obierkami szparagów do rondelka z gotującą się śmietaną, aby podbić smak szparagów w daniu). Obrane szparagi pokrój wzdłuż na ćwiartki, a następnie wszerz na długości przypominającej ziarenko ryżu. Gdy śmietana się zredukuje, przecedź ją przez sito, dodaj ser tallegio. Zmiksuj składniki blenderem na gładko. Dopraw solą i pieprzem, odstaw na moment na bok.
Krok 3 – Łączenie składników
Do rondelka wlej łyżkę oleju, dodaj posiekany czosnek, podgrzej oliwę by nie spalić czosnku. Następnie dodaj szparagi, podkręć gaz i smaż je do przez chwilę. Gdy delikatnie zmiękną zacznij dodawać bazę śmietanową, tak by kontrolować gęstą konsystencję. Kiedy szparagi będą już al dente, zdejmij je z ognia, dodaj odrobinę zimnego masła. Całość dopraw, dodaj odrobinę twardego startego sera, wymieszaj i serwuj
Podawaj z tartą skórką z limonki