„Risotto” z białych szparagów i serem tallegio - Akademia Kulinarna Kuchenne Ambicje | Ambition
Przepis - „Risotto” z białych szparagów i serem tallegio (Ew. Camembert)
 - Ambition

60 minut

Średnie

Składniki

Składniki dla 2-4 osób

  • 2 pęczki białych cienkich szparagów
  • 600 g słodkiej śmietanki 
  • 100g białego wino 
  • 2 szalotki bananowe 
  • Liść laurowy 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 200 g sera tallegio (ew. camembert) 
  • 50 g sera grana padano
  • 100 g masło 
  • 1 limonka 
  • Sól I pieprz do smaku

Sposób przygotowania

Krok 1 – Przygotowanie podstawy

Zacznij od wlania wina do rondelka i dodania pokrojonych szalotek i liścia laurowego. Gotujemy te składniki tak, aby zredukować o 2/3 objętości. Dolej śmietankę i zmniejsz ogień. Zredukuj do uzyskania gęstej konsystencji. 

Krok 2 – Przygotowanie sosu i szparagów

W tym czasie przygotuj szparagi. Umyj je, obierz i odłam łykowate końcówki (wrzuć je razem z obierkami szparagów do rondelka z  gotującą się śmietaną, aby podbić smak szparagów w daniu). Obrane szparagi pokrój wzdłuż na ćwiartki, a następnie wszerz na długości przypominającej ziarenko ryżu. Gdy śmietana się zredukuje, przecedź ją przez sito, dodaj ser tallegio. Zmiksuj składniki blenderem na gładko.  Dopraw solą i pieprzem, odstaw na moment na bok.

Krok 3 – Łączenie składników

Do rondelka wlej łyżkę oleju, dodaj posiekany czosnek, podgrzej oliwę by nie spalić czosnku. Następnie dodaj szparagi, podkręć gaz i smaż je do przez chwilę. Gdy delikatnie zmiękną zacznij dodawać bazę śmietanową, tak by kontrolować gęstą konsystencję. Kiedy szparagi będą już al dente, zdejmij je z ognia, dodaj odrobinę zimnego masła. Całość dopraw, dodaj odrobinę twardego startego sera, wymieszaj i serwuj 

Podawaj z tartą skórką z limonki 

0%

Aby zapewnić najwyższą jakość usług wykorzystujemy informacje przechowywane w przeglądarce internetowej. Sprawdź cel, warunki przechowywania lub dostępu do nich w COOKIES. Pozostając na stronie godzisz się na zapisywanie plików cookies w Twojej przeglądarce.