Ravioli z ziemniakami z czosnkiem niedźwiedzim w sosie holenderskim - Akademia Kulinarna Kuchenne Ambicje | Ambition
Przepis - Ravioli z ziemniakami z czosnkiem niedźwiedzim w sosie holenderskim
 - Ambition

90 minut

Średnie

Składniki

Składniki na ciasto: 

  • 200 g żółtek 
  • 50 g całego jajka 
  • 600 g mąki „00” 
  • 25 g oliwy 
  • 15 g soli
  • 3 pęczki czosnku niedźwiedziego

Składniki na farsz: 

  • 700 g ziemniaków mącznych 
  • 150 g sera mascarpone 
  • 2 żółtka 
  • 2 pęczki czosnku niedźwiedziego 
  • Sól i pieprz do smaku

Składniki na sos holenderski: 

  • 75 g żółtek 
  • 30 g redukowanego i posolonego białego wina 
  • Sok z połówki cytryny 
  • 25 g musztardy typ dijon 
  • Odrobina octu białego winnego
  • 200 g ciepłego klarowanego masła

Sposób przygotowania

Krok 1 – Przygotowanie ciasta

Czosnek umyj, osusz i zmiksuj z oliwą, jajkami i żółtkiem w blenderze aż do uzyskania jednolitej masy. Dodaj całość do mąki  i wyrabiaj ciasto do uzyskania jednolitej konsystencji. Pod koniec dodaj soli, zagniataj jeszcze do rozpuszczenia. Następnie ciasto włóż do zamykanego pojemnika i odstaw je do odpoczynku do lodówki na przynajmniej jedną godzinę 

Krok 2 – Składniki na farsz:

Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie. Następnie gorące ziemniaki przeciśnij przez pracę lub sito i odstaw je do ostudzenia. 

Czosnek umyj, posiekaj bardzo drobno i dodaj go do ostudzonych ziemniaków. Następnie dodaj mascarpone, żółtka i wymieszaj składniki szpatułą. Dopraw solą i pieprzem.

Krok 3 – Przygotowanie ravioli

Ciasto rozwałkuj ręcznie lub maszynką do robienia makaronu. Zrób swoje ulubiony kształt ravioli, tortellini, agnolotti, fiocchi lub cappeletti z wcześniej przygotowanym farszem. Równie dobrze możesz zrobić nasze rodzime pierożki. Odstaw na osypaną mąką deskę do czasu gotowania. 

Krok 4 – Przygotowanie sosu holenderskiego

Na kąpieli wodnej w suchej misce mieszaj kolejno: sok z cytryny, redukcję z białego wina, ocet biały winny, musztardę. Składniki mieszaj trzepaczką. Cały czas mieszając dodaj żółtka. Gdy zobaczysz, że żółtka zwiększają objętość dodaj strużką ciepłe klarowane masło nieustannie mieszając. Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji trzymaj sos w ciepłym miejscu.

Krok 5 – Złożenie dania

Pierożki gotuj do wypłynięcia. Do osobnej miski nałóż trochę sosu holenderskiego. Wymieszamy z porcją ravioli. Następnie dodaj trochę więcej sosu i nałóż na talerz. Całość oprósz tartym parmezanem. 

0%

Aby zapewnić najwyższą jakość usług wykorzystujemy informacje przechowywane w przeglądarce internetowej. Sprawdź cel, warunki przechowywania lub dostępu do nich w COOKIES. Pozostając na stronie godzisz się na zapisywanie plików cookies w Twojej przeglądarce.