Gnocchi ziemniaczane z pesto z młodej pokrzywy - Akademia Kulinarna Kuchenne Ambicje | Ambition
Przepis - Gnocchi ziemniaczane z pesto z młodej pokrzywy
 - Ambition

30 minut

Łatwe

Składniki

Składniki na 2-4 osoby

  • 1 kg Gnocchi di patata (ewentualnie Twoje ulubione kluski)
  • 200 g liści młodej pokrzywy
  • 200 g oleju z pestek słonecznika 
  • 200 g płatków migdałów
  • 200 g sera grana padano 
  • 1 ząbek czosnku
  • Sól i pieprz 

Sposób przygotowania

Krok 1 – Zebranie i przygotowanie pokrzyw

Pokrzywy najczęściej omijamy i często zapominamy o jej prozdrowotnych właściwościach. Dlatego warto podczas spaceru na terenach zielonych pozbierać młode liście, póki te pospolite rośliny nie zaczną kwitnąć. 

Do zbierania wystarczy torba papierowa i rękawice ogrodowe, które skutecznie osłaniają nasze ręce podczas zbioru. Zbierajmy szczyty roślin, wraz z pierwszymi 3-4 liśćmi. Gdy już uzbieramy pożądaną ilość wystarczy pozgniatać pokrzywy w torbie by unieszkodliwić włoski parzące.

W domu pokrzywę myjemy, obieramy liście z łodyg, blanszujemy w mocno osolonej wodzie i następnie hartujemy w zimnej wodzie z lodem. 

Krok 2 – Przygotowanie pesto

Do kielicha blendera włóż pokrzywę, płatki migdałów, czosnek, i olej z pestek winogron. Składniki miksuj pulsacyjnie do uzyskania konsystencji pesto. Możesz też przygotować je w moździerzu.

Krok 3 – Złożenie dania 

Ugotuj gnocchi w osolonej wodzie. Kiedy zaczną wypływać, odcedź je prosto na podgrzaną patelnie, dodaj pesto i energicznie wymieszaj. Danie przed podaniem posyp tartym serem. 

0%

Aby zapewnić najwyższą jakość usług wykorzystujemy informacje przechowywane w przeglądarce internetowej. Sprawdź cel, warunki przechowywania lub dostępu do nich w COOKIES. Pozostając na stronie godzisz się na zapisywanie plików cookies w Twojej przeglądarce.