30 minut
Łatwe
Składniki
Składniki na 2-4 osoby
- 1 kg Gnocchi di patata (ewentualnie Twoje ulubione kluski)
- 200 g liści młodej pokrzywy
- 200 g oleju z pestek słonecznika
- 200 g płatków migdałów
- 200 g sera grana padano
- 1 ząbek czosnku
- Sól i pieprz
Sposób przygotowania
Krok 1 – Zebranie i przygotowanie pokrzyw
Pokrzywy najczęściej omijamy i często zapominamy o jej prozdrowotnych właściwościach. Dlatego warto podczas spaceru na terenach zielonych pozbierać młode liście, póki te pospolite rośliny nie zaczną kwitnąć.
Do zbierania wystarczy torba papierowa i rękawice ogrodowe, które skutecznie osłaniają nasze ręce podczas zbioru. Zbierajmy szczyty roślin, wraz z pierwszymi 3-4 liśćmi. Gdy już uzbieramy pożądaną ilość wystarczy pozgniatać pokrzywy w torbie by unieszkodliwić włoski parzące.
W domu pokrzywę myjemy, obieramy liście z łodyg, blanszujemy w mocno osolonej wodzie i następnie hartujemy w zimnej wodzie z lodem.
Krok 2 – Przygotowanie pesto
Do kielicha blendera włóż pokrzywę, płatki migdałów, czosnek, i olej z pestek winogron. Składniki miksuj pulsacyjnie do uzyskania konsystencji pesto. Możesz też przygotować je w moździerzu.
Krok 3 – Złożenie dania
Ugotuj gnocchi w osolonej wodzie. Kiedy zaczną wypływać, odcedź je prosto na podgrzaną patelnie, dodaj pesto i energicznie wymieszaj. Danie przed podaniem posyp tartym serem.