45 minut
Łatwe
Składniki
- 1 kg świeżych muli (Ważne, żeby w momencie zakupu wszystkie były zamknięte!)
- 1 szalotka bananowa
- 3 ząbki czosnku
- 1 papryczka chilli (pepperoni)
- 330 ml cydru jabłkowego
- 50 ml białego wytrawnego wina
- 200 g krojonych pomidorów (mogą być z puszki/kartonu)
- 100 g zimnego masła
- 0,5 pęczka pietruszki
- oliwa z wytłoczyn oliwek do smażenia
Sposób przygotowania
Krok 1 – Przygotowanie muli
Aby pozbyć się piasku z muli zanurz je w zimnej wodzie cały czas trzymając na sitku. Ważne, aby cały czas płukać je delikatnym strumieniem, by woda cały czas była filtrowana. Mule, które będą po tym procesie otwarte i nie zamykną się, nawet wtedy gdy ściśniesz je w ręce – wyrzuć.
Krok 2 – Przygotowanie dodatków
Gdy omułki się płuczą obierz potrzebne warzywa. Czosnek i szalotkę pokrój na drobną kostkę, a paprykę chilli umyj i posiekaj.
Krok 3 – Przygotowanie dania
Na zimną patelnię wlej oliwę i dodaj czosnek, chilli i szalotkę. Włącz gaz. Gdy składniki zaczną się smażyć dodaj omułki, które od temperatury powinny zacząć się otwierać.
owinny zacząć się otwierać od temperatury. Poczekaj aż większość się otworzy i dopraw je solą i pieprzem. Dodaj cydr i białe wino. Odparuj ciągle mieszając. Dodaj pomidory, dopraw sos do smaku i dodaj masło, które zagęści sos. Na koniec posyp świeżą posiekaną pietruszką. Podawaj z białym pieczywem.