Mule w pomidorowym winno-cydrowym sosie - Akademia Kulinarna Kuchenne Ambicje | Ambition
Przepis - Mule w pomidorowym winno-cydrowym sosie
 - Ambition

45 minut

Łatwe

Składniki

Składniki dla 2 osób:
  • 1 kg świeżych muli (Ważne, żeby w momencie zakupu wszystkie były zamknięte!)
  • 1 szalotka bananowa
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chilli (pepperoni)
  • 330 ml cydru jabłkowego
  • 50 ml białego wytrawnego wina
  • 200 g krojonych pomidorów (mogą być z puszki/kartonu)
  • 100 g zimnego masła
  • 0,5 pęczka pietruszki
  • oliwa z wytłoczyn oliwek do smażenia

Sposób przygotowania

Krok 1 – Przygotowanie muli

Aby pozbyć się piasku z muli zanurz je w zimnej wodzie cały czas trzymając na sitku. Ważne, aby cały czas płukać je delikatnym strumieniem, by woda cały czas była filtrowana. Mule, które będą po tym procesie otwarte i nie zamykną się, nawet wtedy gdy ściśniesz je w ręce – wyrzuć.

 

Krok 2 – Przygotowanie dodatków

Gdy omułki się płuczą obierz potrzebne warzywa. Czosnek i szalotkę pokrój na drobną kostkę, a paprykę chilli umyj i posiekaj.

 

Krok 3 – Przygotowanie dania

Na zimną patelnię wlej oliwę i dodaj czosnek, chilli i szalotkę. Włącz gaz. Gdy składniki zaczną się smażyć dodaj omułki, które od temperatury powinny zacząć się otwierać.

owinny zacząć się otwierać od temperatury.  Poczekaj aż większość się otworzy i dopraw je solą i pieprzem. Dodaj cydr i białe wino. Odparuj ciągle mieszając. Dodaj pomidory, dopraw sos do smaku i dodaj masło, które zagęści sos. Na koniec posyp świeżą posiekaną pietruszką. Podawaj z białym pieczywem.

 

0%

Aby zapewnić najwyższą jakość usług wykorzystujemy informacje przechowywane w przeglądarce internetowej. Sprawdź cel, warunki przechowywania lub dostępu do nich w COOKIES. Pozostając na stronie godzisz się na zapisywanie plików cookies w Twojej przeglądarce.