Miruna w tempurze z leczo i ryżem jaśminowym - Akademia Kulinarna Kuchenne Ambicje | Ambition
Przepis - Miruna w tempurze z leczo i ryżem jaśminowym - Ambition

Miruna w tempurze z leczo i ryżem jaśminowym

Miruna w tempurze z leczo i ryżem jaśminowym


Składniki

Miruna w tempurze: 

  • 300 g ryby miruna
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia
  • 100 g mąki ryżowej
  • 80 g mąki pszennej
  • zimna woda

Wegetariańskie Leczo: 

  • 1 kabaczek
  • 1 żółta cukinia
  • 1 zielona cukinia
  • 3 papryki (żółta zielona i czerwona)
  • 1 czerwona cebula
  • 4 ząbki  czosnku
  • 70 g koncentratu pomidorowego
  • 100 g białego wina
  • mała puszka pomidorów krojonych
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • sól i pieprz
  • olej słonecznikowy 
  • ryż jaśminowy

Sposób przygotowania

KROK 1 – miruna w tempurze

Rybę oczyść i pokrój w paski o długości około 5 cm, posól i popieprz, oprósz mąką pszenną.

Wymieszaj ze sobą obie mąki. Ciągle mieszając dolewaj lodowatą wodę do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Pozostaw na misce z lodem aż do użycia. 

Rozgrzej olej do 180’c. Zanurz rybę w tempurze i delikatnie umieść w gorącym tłuszczu. Smaż do złotego koloru i odsącz na kratce bądź ręczniku papierowym.

KROK 2 – leczo

Papryki umyj, włóż do nagrzanego na 180’c piekarnika. Piecz 20’ następnie włóż do worka foliowego i szczelnie zamknij. Poczekaj, aż zaparują, następnie ściągnij skórę. Paprykę pokrój w kwadraty 2cm x 2cm. 

Kabaczek jeżeli jest młody pokrój ze skórą w takie same kwadraty jak paprykę. To samo zrób z cukinią. Cebulę i czosnek pokrój w grubszą kostkę. 

W garnku rozgrzej olej, zeszklij czosnek i cebulę. Następnie wrzuć kabaczek i cukinię. Smaż do miękkości, a gdy będą miękkie dodaj paprykę. Białe wino pogotuj chwile na wolnym ogniu, dodaj koncentrat pomidorowy i puszkę pomidorów pellati. Dopraw solą i pieprzem, dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Gotuj przez ok 20 minut.  

 

KROK 3 – ryż jaśminowy 

Ugotuj ryż jaśminowy zgodnie z instrukcją na opakowaniu bądź w garnku do gotowania ryżu. 

Do pojemnika na wynos włóż porcje ryżu, Następnie leczo i na samą górę dodaj rybę, Spakuj i zabierz ze sobą do pracy szkoły bądź gdziekolwiek chcesz.

0%

Aby zapewnić najwyższą jakość usług wykorzystujemy informacje przechowywane w przeglądarce internetowej. Sprawdź cel, warunki przechowywania lub dostępu do nich w COOKIES. Pozostając na stronie godzisz się na zapisywanie plików cookies w Twojej przeglądarce.