Kurczak sezamowy - Akademia Kulinarna Kuchenne Ambicje | Ambition
Przepis - Kurczak sezamowy
 - Ambition

40 minut

Średnie

Składniki

Składniki kurczaka i marynaty

  • 450 g udka z kurczaka wytrybowane
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 białko kurze 
  • 50 ml sosu sojowego
  • 20 g oleju sezamowego 
  • 15 g soli
  • 5 g imbiru 
  • 15 g chilli gochugaru 

Składniki na panierkę

  • 150 g mąki ziemniaczanej 
  • 50 g skrobi kukurydzianej 
  • 5 g proszku do pieczenia 
  • 20 g wody (najlepiej w spryskiwaczu jak do kwiatów)

Składniki do smażenia

  • 2 l oleju słonecznikowego

Składniki na sos

  • sos sezamowy
  • 50 g miodu
  • 30 g cukru muscavado (ew. damerara)
  • 30 g sosu sojowy 
  • 50 g wody 
  • 80 g ketchupu 
  • 20 g octu ryżowego 
  • 5 g soli
  • 20 g skrobi ziemniaczanej 
  • 20 g zimnej wody  
  • 20 g oleju sezamowego

Sposób przygotowania

Krok 1 – Przygotowanie kurczaka

Udka z kurczaka pokrój na 3 cm kawałki i włóż do dużej miski. Czosnek i imbir zetrzyj na tarce na drobnych oczkach, dodaj do kurczaka tak jak sos sojowy, olej sezamowy, białko kurze, chilli i sól. Wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw na minimum 30 minut.

 

Krok 2 – Przygotowanie panierki

Wszystkie składniki wymieszaj w osobnej misce, następnie spryskaj trochę wodą. Wymieszaj ręką by powstały małe grudki. Tą czynność powtórz 6 do 8 razy tak, by w panierce były wyczuwalne grudki, które będą potęgować efekt chrupkości.

 

Krok 3 – Smażenie

Do woka wlej olej i rozgrzej go do 190 stopni Celsjusza. Kurczaka panieruj we wcześniej przygotowanej panierce. Nadmiar strzepnij i smaż na głębokim tłuszczu tak, by jego kawałki nie posklejały się ze sobą. Odsącz łyżką cedzakową do miski z papierem, który wchłonie nadmiar tłuszczu i odstaw na bok. Tłuszcz przelej do osobnego garnka by zachować na późniejsze smażenia.

 

Krok 4 – Przygotowanie sosu

Wszystkie składniki umieść w woku i gotuj na wolnym ogniu około 10 minut. Następnie wymieszaj ze sobą skrobię ziemniaczaną i zimną wodę. Dodawaj ją stopniowo do gotującego się sosu cały czas mieszając. Sos powinien od razu gęstnieć. Zaprzestań dodawać te składniki gdy sos będzie gęsty i lepki. 

 

Krok 5 – Smażenie całego dania

Na wok dolej olej sezamowy, mieszaj i dodaj usmażonego kurczaka. Znów mieszaj tak, by sos oblepiał każdy kawałek kurczaka. Następnie udekoruj szczypiorkiem, limonką i uprażonym białym sezamem.

Możesz podawać z ryżem.

0%

Aby zapewnić najwyższą jakość usług wykorzystujemy informacje przechowywane w przeglądarce internetowej. Sprawdź cel, warunki przechowywania lub dostępu do nich w COOKIES. Pozostając na stronie godzisz się na zapisywanie plików cookies w Twojej przeglądarce.