Składniki dla 2-4 osób
Składniki do smażenia
Składniki na sos cytrynowy
Krok 1 – Przygotowanie kurczaka i marynaty
Czosnek i imbir zetrzyj na tarce na najmniejszych oczkach. Filety z kurczaka pokrój na kawałki o wymiarach około 3 cm (pamiętaj, że dania azjatyckie powinny być wygodne do jedzenia pałeczkami i kawałki powinno się jeść „na kęs”). Następnie włóż kurczaka do pudełka z pokrywką i dodaj do niego sól, sok z cytryny, czosnek, imbir, pieprz, sos sojowy i odstaw na minimum 30 minut.
Krok 2 – Smażenie
Do woka wlej 2 l oleju i rozgrzej go do 180 stopni Celsjusza. Kawałki kurczaka obtocz w mące ziemniaczanej by dokładnie przykryły kurczaka. Nadmiar mąki strzep, a kawałki kurczaka po kolei wrzuć do rozgrzanego tłuszczu tak, aby nie sklejały się ze sobą. Następnie odcedź go łyżką cedzakową do miski z ręcznikiem papierowym i odstaw na bok. Olej przelej do osobnego garnka, by wystygł.
Krok 3 – Przygotowanie sosu
Cytryny sparz wrzątkiem, zetrzyj skórkę, wyciśnij sok i wlej do woka. Dodaj miód, ocet i sól, a następnie gotuj składniki na wolnym ogniu do uzyskania konsystencji gęstego syropu.
Krok 4 – Łączenie składników
Gdy syrop jest gotowy dodaj usmażone piersi z kurczaka i mieszaj tak, aby sos pooblepiał kawałki kurczaka. Przed podaniem udekoruj szczypiorkiem.