Akademia Kulinarna

KURCZAK CYTRYNOWY

Składniki

Składniki dla 2-4 osób

  • 300 g filetu z kurczaka
  • 30 g sosu sojowy
  • 10 g soku z cytryny
  • 5 g imbiru
  • 5 g czosnku
  • 10 g soli
  • 5 g młotkowanego pieprzu

Składniki do smażenia

  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 2l oleju do smażenia

Składniki na sos cytrynowy 

  • 150 g soku z cytryn (około 3 cytryny)
  • starta skórka cytrynowa
  • 130 g miodu
  • 20 g octu ryżowego
  • 5 g soli

Sposób przygotowania

Krok 1 – Przygotowanie kurczaka i marynaty

Czosnek i imbir zetrzyj na tarce na najmniejszych oczkach. Filety z kurczaka pokrój na kawałki o wymiarach około 3 cm (pamiętaj, że dania azjatyckie powinny być wygodne do jedzenia pałeczkami i kawałki powinno się jeść „na kęs”). Następnie włóż kurczaka do pudełka z pokrywką i dodaj do niego sól, sok z cytryny, czosnek, imbir, pieprz, sos sojowy i odstaw na minimum 30 minut.

 

Krok 2 – Smażenie

Do woka wlej 2 l oleju i rozgrzej go do 180 stopni Celsjusza. Kawałki kurczaka obtocz w mące ziemniaczanej by dokładnie przykryły kurczaka. Nadmiar mąki strzep, a kawałki kurczaka po kolei wrzuć do rozgrzanego tłuszczu tak, aby nie sklejały się ze sobą. Następnie odcedź go łyżką cedzakową do miski z ręcznikiem papierowym i odstaw na bok. Olej przelej do osobnego garnka, by wystygł.

 

Krok 3 – Przygotowanie sosu 

Cytryny sparz wrzątkiem, zetrzyj skórkę, wyciśnij sok i wlej do woka. Dodaj miód, ocet i sól, a następnie gotuj składniki na wolnym ogniu do uzyskania konsystencji gęstego syropu.

 

Krok 4 – Łączenie składników

Gdy syrop jest gotowy dodaj usmażone piersi z kurczaka i mieszaj tak, aby sos pooblepiał kawałki kurczaka. Przed podaniem udekoruj szczypiorkiem.