Akademia Kulinarna

KLASYCZNE KREWETKI W BIAŁYM WINIE Z PIETRUSZKĄ I PAPRYKĄ PEPPERONI

Składniki

  • 450 g krewetki black tiger bądz białe (16/20)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryka pepperoni
  • 75 ml białego wina wytrawnego
  • 100 g masło
  • 1 pęczek pietruszki
  • Sól i pieprz
  • Oliwa do smażenia

Sposób przygotowania

Używając mrożonych krewetek wstaw je dzień wcześniej do lodówki by się rozmroziły. Następnie obierz z pancerzy, zachowaj je, a mięso odstaw do osobnej miseczki i trzymaj w lodówce. Czosnek obierz i pokrój na cienkie plasterki. Paprykę chilli przetnij na pół, wyciągnij pestki i pokrój w julienne. Pietruszkę umyj osusz i posiekaj w chiffonade.
Rozgrzej patelnie, dodaj oliwę, by przykryć dno patelni, usmaż pancerze do nabrania koloru. Dzięki temu nasz sos będzie intensywniejszy. Pancerze ściągnij z patelni, ułóż surowe krewetki na jednej stronie, smaż na większym ogniu. Przewróć je na drugą stronę, zmniejsz ogień pod nimi. Dodaj czosnek i pepperoni smaż, tak by nie spalić czosnku w przeciwnym przypadku danie będzie gorzkie.
Podlej krewetki winem i wyciągnij krewetki na osobny talerzyk, by nie przegotować mięsa. Wino redukuj o 60% objętości, następnie wyłącz gaz pod patelnią, dodaj zimne pokrojone masło i mieszaj intensywnie by masło zemulsyfikowało sos. Dodaj krewetki, całość wymieszaj dopraw solą i pieprzem.
Dodaj pietruszkę i podawaj z ciepłą bagietką bądź białym pieczywem.