Kaczka z pieczoną kapustą - Akademia Kulinarna Kuchenne Ambicje | Ambition
Przepis - Kaczka z pieczoną kapustą
 - Ambition

100 minut

Średnie

Składniki

Składniki potrzebne do przygotowania kaczki

  • Filet z kaczki 4 szt.
  • Sól 600 g
  • Cukier 400 g
  • Tymianek 10 gałązek
  • Czosnek 3 ząbki

Składniki potrzebne do przygotowania pieczonej kapusty

  • Kapusta 1 główka
  • Masło klarowane 200 g
  • Kminek 10 g
  • Cukier puder 50 g
  • Sól
  • Koperek 3 pęczki
  • Komosa ryżowa czarna 100 g
  • Masło
  • Świeży tymianek
  • Czosnek 3 ząbki

Składniki potrzebne do przygotowania glazury do kapusty:

  • Ocet spirytusowy 500 ml
  • Cukier 250 g
  • Ziele angielskie 10 szt.
  • Liście laurowe 5 szt.

Sposób przygotowania

Krok 1 – przygotowanie kaczki:

Zmiksuj sól z cukrem, tymiankiem i czosnkiem. Obłóż filety przygotowaną suchą marynatą i odstaw w temperaturze pokojowej na godzinę. Następnie każdy filet obmyj w zimnej wodzie i osusz. Odstaw.

Krok 2 – przygotowanie kapusty:

Kapustę pokrój w osemkę, każdą z jej części zanurz w klarowanym maśle, obsyp solą i cukrem pudrem oraz posyp kminkiem. Następnie rozłóż na blaszce do pieczenia wyłożonej pergaminem i piecz w 180 stopniach przez godzinę. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 160 stopni i piecz ją aż do miękkości. Schłódź.

Komosę ryżową ugotuj w osolonym wrzątku. Odstaw.

Krok 3 – przygotowanie glazury:

Wrzuć składniki na glazurę do rondelka i dodaj do nich przyprawy. Zredukuj na wolnym ogniu, aż do uzyskania konsystencji syropu.

Krok 4 – przygotowanie dania:

Kaczkę smaż na średnim ogniu od zimnej patelni. Pamiętaj, aby położyć ją skórą do dołu i nie dodawać tłuszczu. Po uzyskaniu złotego koloru przewróć na drugą stronę, dodaj masło, czosnek i parę gałązek tymianku. Zostaw do odpoczynku na kratce przez 7 minut.

Posiekaj koperek, wymieszaj z komosą ryżową.

Kapustę oblej glazurą i ponownie włóż ją do pieca o temperaturze 180 stopni na 5 minut, aż do całkowitego zagrzania. Przesmaruj ją jeszcze raz glazurą, obłóż koperkiem z komosą ryżową, wyserwuj na talerz.

Kaczkę wyporcjuj, przełóż na talerz.

0%

Aby zapewnić najwyższą jakość usług wykorzystujemy informacje przechowywane w przeglądarce internetowej. Sprawdź cel, warunki przechowywania lub dostępu do nich w COOKIES. Pozostając na stronie godzisz się na zapisywanie plików cookies w Twojej przeglądarce.