Akademia Kulinarna

CUKINIE NADZIEWANE INDYKIEM I PAPRYKĄ

Składniki

Sos pomidorowy:

  • 330 ml pomidory pellati krojone
  • 30 g koncentrat pomidorowy
  • 50 ml białego wina wytrawnego
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mała marchewka
  • Liść laurowy
  • Tymianek
  • Olej do smażenia
  • Ocet balsamiczny

Cukinie faszerowane:

  • 1 duża Cukinia zielona
  • 1 szalotka bananowa
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryka czerwona
  • 200 g mięso mielone z indyka
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 3 g Kmin rzymski
  • Sól
  • Pieprz
  • Olej do smażenia

Sposób przygotowania

sos pomidorowy:

Cebulę czosnek i marchew obierz, pokrój na małe cząstki. Do rondelka nalej odrobinę oleju i przesmaż warzywa do uzyskania złotego koloru, następnie dodaj koncentrat pomidorowy smaż chwilę, dodaj białe wino, wszystko dobrze wymieszaj, pogotuj chwilę i dodaj pomidory pellati, dolej szklankę wody dodaj przyprawy i gotuj około 25’ na wolnym ogniu. Całość zblenduj blenderem ręcznym bądź mikserem, dopraw solą pieprzem i octem balsamicznym, odstaw na później.

Cukinie faszerowane:

Cukinie umyj, przekrój na pół, za pomocą łyżeczki wydrąż gniazdo nasienne by powstała „łódeczka”, rozgrzej rondelek z olejem i postaw do smażenia cukinie miąższem do dołu do zrumienienia, następnie odwróć na stronę skóry, smaż przez 3 minuty, dopraw solą i pieprzem, odstaw na bok.
Paprykę umyj, wyciągnij gniazdo nasienne pokrój w kostkę, czosnek i szalotkę obierz, pokrój w kostkę, weź nową patelnię, nalej odrobinę tłuszczu, i przesmaż czosnek i szalotkę bez koloru, dodaj paprykę przesmaż chwilę, następnie dodaj mięso mielone i smaż by mięso się za bardzo nie zbryliło.
Całość dobrze dopraw, szczypiorek posiekaj i dodaj na sam koniec smażenia.
Tak przygotowany farsz włóż w cukinie, dolej sosu pomidorowego do połowy wysokości cukini a następnie włóż całość do pieca nagrzanego na 180’C. Piecz około 15 minut, sprawdź pod koniec długim patyczkiem do szaszłyków czy cukinie są miękkie, jeżeli tak to podawaj, w razie potrzeby dodaj parę minut dłużej w piecu.