Sos pomidorowy:
Cukinie faszerowane:
sos pomidorowy:
Cebulę czosnek i marchew obierz, pokrój na małe cząstki. Do rondelka nalej odrobinę oleju i przesmaż warzywa do uzyskania złotego koloru, następnie dodaj koncentrat pomidorowy smaż chwilę, dodaj białe wino, wszystko dobrze wymieszaj, pogotuj chwilę i dodaj pomidory pellati, dolej szklankę wody dodaj przyprawy i gotuj około 25’ na wolnym ogniu. Całość zblenduj blenderem ręcznym bądź mikserem, dopraw solą pieprzem i octem balsamicznym, odstaw na później.
Cukinie faszerowane:
Cukinie umyj, przekrój na pół, za pomocą łyżeczki wydrąż gniazdo nasienne by powstała „łódeczka”, rozgrzej rondelek z olejem i postaw do smażenia cukinie miąższem do dołu do zrumienienia, następnie odwróć na stronę skóry, smaż przez 3 minuty, dopraw solą i pieprzem, odstaw na bok.
Paprykę umyj, wyciągnij gniazdo nasienne pokrój w kostkę, czosnek i szalotkę obierz, pokrój w kostkę, weź nową patelnię, nalej odrobinę tłuszczu, i przesmaż czosnek i szalotkę bez koloru, dodaj paprykę przesmaż chwilę, następnie dodaj mięso mielone i smaż by mięso się za bardzo nie zbryliło.
Całość dobrze dopraw, szczypiorek posiekaj i dodaj na sam koniec smażenia.
Tak przygotowany farsz włóż w cukinie, dolej sosu pomidorowego do połowy wysokości cukini a następnie włóż całość do pieca nagrzanego na 180’C. Piecz około 15 minut, sprawdź pod koniec długim patyczkiem do szaszłyków czy cukinie są miękkie, jeżeli tak to podawaj, w razie potrzeby dodaj parę minut dłużej w piecu.