Chleb wiejski na zakwasie - Akademia Kulinarna Kuchenne Ambicje | Ambition
Przepis - Chleb wiejski na zakwasie
 - Ambition

18 godzin

Łatwe

Składniki

  • 700 g mąka pszenna chlebowa typ 750
  • 100 g mąka pszenna razowa typ 1850
  • 200 g mąka żytnia typ 720
  • 700 g woda
  • 300 g Aktywny zakwas pszenny
  • 52 g sól

Sposób przygotowania

Mąki mieszamy ze sobą dodajemy wodę i wyrabiamy aż składniki się połączą, odstawiamy na 40’ pod przykryciem ściereczką by gluten się nawodnił.

Następnie dodajemy zakwas i zaczynamy wyrabiać ciasto, wyrabiamy je cały czas naciągając boki do środka, czynność wykonujemy około 5-6 minut, gdy ciasto zacznie z nami współpracować dodajemy sól i wyrabiamy aż do momentu gdy ciasto przestaje się kleić.

Przekładamy ciasto do plastikowego kontenera namoczonego wodą i odstawiamy na około 40’, po tym czasie składamy jak kopertę delikatnie naciągając boki tak by ciasto ponownie nabrało „siły” i sprężystości.

Powtarzamy czynność trzy razy.

Gdy ciasto po trzykrotnym złożeniu znów odpoczęło, wykładamy je na blat i formujemy dwie równe kole za pomocą skrobi piekarniczej. Odstawiamy na 20-30’ aż ciasto odpocznie.

Następnie składamy znów ciasto na trzy i zwijamy w bochenek.

Tak uformowane bochenki wkładamy do koszy na pieczywo obsypane mąka, i wkładamy do lodówki na 15 godzin.

Piec rozgrzewamy do 230’c i wkładamy żeliwny garnek by się nagrzał.

Bochenek wkładamy do żeliwnego garnka, nacinamy żyletka na krzyż, przykrywamy pokrywka i wkładamy do pieca na 20 minut. Po tym czasie odkrywamy pokrywkę i pieczemy kolejne 20 minut.

Po skończonym pieczeniu przekładamy bochenek na kratkę by się nie zaparzył.

 

0%

Aby zapewnić najwyższą jakość usług wykorzystujemy informacje przechowywane w przeglądarce internetowej. Sprawdź cel, warunki przechowywania lub dostępu do nich w COOKIES. Pozostając na stronie godzisz się na zapisywanie plików cookies w Twojej przeglądarce.