ciasto:
bita śmietana z mascarpone:
ciasto:
Mleko podgrzej do 30’c, dodaj do niego cukier i drożdże, wymieszaj łyżką i odstaw na 10′ minut. W tym czasie rozpuść masło, dodaj do mleka, wbij dwa jajka i całość dobrze wymieszaj rózgą.
Do robota kuchennego przesiej przez sito mąkę pszenną, wlej mokre składniki i zacznij wyrabiać ciasto. Najpierw 3 minuty na pierwszej prędkości, dodaj sól i wyrabiaj ciasto na drugiej prędkości za pomocą haka jeszcze przez 5 minut. Można ciasto wyrabiać ręcznie, zajmie to jedynie chwile dłużej.
Jeżeli ciasto będzie klejące, dodaj odrobinę mąki. Wyrobione ciasto przełóż do osobnej miski i przykryj ściereczką, poczekaj aż podwoi swoją objętość.
Gdy ciasto urosło, zagnieć je ręcznie, aby pozbyć się powietrza. Następnie dodaj cukier perlisty i całość zagnieć, tak aby rozprowadzić cukier po całym cieście. Podziel ciasto na 10 równych kawałków, uformuj kulki, i odstaw je na 15′ aby trochę podrosły.
Ustaw gofrownicę na 160’C (zbyt wysoka temperatura je spali) ułóż jedną kulkę na sam środek i zamknij gofrownicę, smaż około 3 minut.
Wykładaj na kratę by gofry się nie zaparzyły i pozostały chrupiące.
bita śmietana z mascarpone:
Śmietankę ubij na sztywno, za pomocą miksera bądź ręcznej ubijaczki. Po ubiciu dodaj mascarpone i powoli wymieszaj.
Gofry wyłóż na talerz, wybierz swoje ulubione owoce, my wybraliśmy maliny i borówki, dodaj odrobinę bitej śmietany, i całość posyp cukrem pudrem.