Akademia Kulinarna

GOFRY „LIEGE”

Składniki

ciasto:

  • 240 g mleka 3.2%
  • 21 g świeżych drożdży
  • 50 g cukru
  • 75 g masła
  • 480 g mąki pszennej typ 550
  • 2 jajka „L”
  • 6 g soli
  • 220 g cukru perlistego (gruby)

bita śmietana z mascarpone:

  • 800 g śmietany kremówki
  • 100 g mascarpone
  • 75 g cukru pudru
  • 3 g ziaren wanilii

Sposób przygotowania

ciasto:

Mleko podgrzej do 30’c, dodaj do niego cukier i drożdże, wymieszaj łyżką i odstaw na 10′ minut. W tym czasie rozpuść masło, dodaj do mleka, wbij dwa jajka i całość dobrze wymieszaj rózgą.

Do robota kuchennego przesiej przez sito mąkę pszenną, wlej mokre składniki i zacznij wyrabiać ciasto. Najpierw 3 minuty na pierwszej prędkości, dodaj sól i wyrabiaj ciasto na drugiej prędkości za pomocą haka jeszcze przez 5 minut. Można ciasto wyrabiać ręcznie, zajmie to jedynie chwile dłużej.

Jeżeli ciasto będzie klejące, dodaj odrobinę mąki. Wyrobione ciasto przełóż do osobnej miski i przykryj ściereczką, poczekaj aż podwoi swoją objętość.

Gdy ciasto urosło, zagnieć je ręcznie, aby pozbyć się powietrza. Następnie dodaj cukier perlisty i całość zagnieć, tak aby rozprowadzić cukier po całym cieście. Podziel ciasto na 10 równych kawałków, uformuj kulki, i odstaw je na 15′ aby trochę podrosły.

Ustaw gofrownicę na 160’C (zbyt wysoka temperatura je spali) ułóż jedną kulkę na sam środek i zamknij gofrownicę, smaż około 3 minut.

Wykładaj na kratę by gofry się nie zaparzyły i pozostały chrupiące.

 

bita śmietana z mascarpone:

Śmietankę ubij na sztywno, za pomocą miksera bądź ręcznej ubijaczki. Po ubiciu dodaj mascarpone i powoli wymieszaj.

Gofry wyłóż na talerz, wybierz swoje ulubione owoce, my wybraliśmy maliny i borówki, dodaj odrobinę bitej śmietany, i całość posyp cukrem pudrem.