1 godzina 30 minut
Łatwe
Składniki
składniki dla 4-6 osób
- 4 kg pomidory różnych gatunków (żółte, malinowe, śliwkowe, kumato, bawole serce)
- 1 cebula dymka
- 2 młode marchewki
- 1 młoda pietruszka
- 2 ząbki czosnku
- 600 ml bulionu drobiowego bądź jarzynowego
- 8 g cukru
- liść laurowy
- ziele angielskie
- ocet balsamiczny do smaku
- sól do smaku
Sposób przygotowania
Piekarnik nastaw na 180’C. Pomidory umyj, ułóż na blaszce do pieczenia z pergaminem i piecz przez 40 minut. W tym czasie obierz warzywa, pokrój je na mniejsze kawałki i przesmaż na łyżce oleju w garnku. Upieczone pomidory zblenduj i przelej je przez sito, aby pozbyć się nasion i resztek skórek. Dodaj do podduszonych warzyw. Następnie dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Duś na wolnym ogniu przez 20 minut, po czym dodaj bulion i gotuj jeszcze 20 minut. Dopraw solą, cukrem i octem do smaku.
Podawaj z ryżem bądź makaronem tak jak lubisz, udekoruj młodymi liśćmi pietruszki.