Zielone risotto z groszkiem, szampanem i krewetkami koktajlowymi - Akademia Kulinarna Kuchenne Ambicje | Ambition
Przepis - Zielone risotto z groszkiem, szampanem i krewetkami koktajlowymi
 - Ambition

45 minut

Średnie

Składniki

Składniki na 2 osoby:

  • 0,5 kg ryżu do risotto typu „Carnaroli” (ew. arborio) 
  • 250 ml szampana (ew. prosecco bądź polski Gost Art)ą)
  • 2 szalotki bananowe 
  • 1 l jasnego bulionu warzywnego
  • 300 g świeżego groszku
  • 100 g groszku cukrowego 
  • 400 g krewetek koktajlowych 
  • 150 g tartego twardego sera (grana padano lub parmigiano reggiano)
  • 200 g zimnego masła 
  • sól pieprz do smaku 
  • oliwa z wytłoczyn oliwek

Sposób przygotowania

Krok 1 – Przygotowanie składników

Szalotkę obierz i pokrój na drobną kostkę. Do rondla wlej oliwę tak, by przykryła całe dno naczynia. Wsyp szalotkę i na wolnym ogniu zeszklij ją, następnie wsyp ryż, który podgrzej do temperatury ciała. Podkręć delikatnie ogień i dolej szampana niewiele ponad wysokość ryżu.

 

Krok 2 – Przygotowanie risotto

Gotuj cały czas mieszając najlepiej drewnianą lub silikonową łyżką tak, aby nie łamać ziaren ryżu. Gdy wino prawie całkowicie odparuje, dolewaj gorący bulion chochla po chochli cały czas mieszając i kontrolując wchłanianie bulionu przez ryż. W zależności od ryżu całość powinna trwać około 10-15 minut.

 

Krok 3 – Dodatki

Gdy ryż jest cały perłowy i prawie ugotowany dodaj krewetki i groszek. Mieszaj cały czas. Kiedy ryż będzie ugotowany i jędrny dodaj tarty ser. Mieszaj do rozpuszczenia, a następnie dodaj zimne masło. Dopraw solą i pieprzem. Risotto powinno mieć aksamitną konsystencję, nie suchą. Nakładaj natychmiast po przygotowaniu.

0%

Aby zapewnić najwyższą jakość usług wykorzystujemy informacje przechowywane w przeglądarce internetowej. Sprawdź cel, warunki przechowywania lub dostępu do nich w COOKIES. Pozostając na stronie godzisz się na zapisywanie plików cookies w Twojej przeglądarce.