Placki ziemniaczane ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i sosem grzybowym - Akademia Kulinarna Kuchenne Ambicje | Ambition
Przepis - Placki ziemniaczane ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i sosem grzybowym
 - Ambition

45 minut

Średnie

Składniki

Składniki na placki ziemniaczane:

  • Ziemniaki 500 g
  • Cebula biała 150 g
  • Czosnek 2 ząbki
  • Jajko 1 szt
  • Mąka pszenna 10 g
  • Mąka ziemniaczana 10 g
  • Sól i pieprz
  • Olej do smażenia

Składniki na szpinak z szuszonymi pomidorami:

  • Liście szpinaku 500 g
  • Czosnek 1 ząbek
  • Szalotka bananowa 1 szt.
  • Suszone pomidory 200 g
  • Śmietanka 30% 250 g
  • Masło klarowane 50 g
  • Sól i pieprz
  • Gałka muszkatołowa

Składniki na sos grzybowy

  • Podgrzybki mrożone 250 g
  • Cebula 100 g
  • Czosnek 2 ząbki
  • Śmietanka słodka 250 g
  • Wino białe 50 g
  • Tymianek
  • Olej 5 g

Sposób przygotowania

Krok 1 – przygotowanie placków ziemniaczanych:

Zetrzyj na tarce ziemniaki do miski i odstaw je na 10 minut. Po tym czasie wymieszaj je ręką i odlej z miski sok. Dodaj startą cebulę, czosnek i ponownie wymieszaj. Dodaj jajko, mąkę pszenną i skrobię ziemniaczaną. Wymieszaj dokładnie i dopraw solą oraz pieprzem. Smaż je na gorącym oleju na patelni, z dwóch stron na złocisty kolor.

Krok 2 – przygotowanie szpinaku z suszonymi pomidorami:

Czosnek i szalotkę obierz i posiekaj w kostkę.  Na patelni rozgrzej masło, dodaj czosnek i szalotkę i zeszklij ją. Następnie dodaj szpinak i smaż. W tym czasie pokrój na kostkę suszone pomidory. Do szpinaku dolej słodką śmietankę i zredukuj. Na końcu dodaj suszone pomidory i dopraw całość. 

Krok 3 – przygotowanie sosu grzybowego:

Do rondelka  wlej olej. Czosnek i cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Na rozgrzanym oleju zeszklij cebulę z czosnkiem. Dodaj podgrzybki i smaż. Dolej białe wino, zredukuj trochę i dolej słodką śmietankę. Całość gotuj, dodaj tymianek, dopraw solą i pieprzem. Poczekaj aż sos osiągnie właściwą konsystencję. 

Krok 4 – złożenie dania:

Placki przełóż szpinakiem i ustawiając „wieżę”, a całość oblej sosem grzybowym.

0%

Aby zapewnić najwyższą jakość usług wykorzystujemy informacje przechowywane w przeglądarce internetowej. Sprawdź cel, warunki przechowywania lub dostępu do nich w COOKIES. Pozostając na stronie godzisz się na zapisywanie plików cookies w Twojej przeglądarce.