45 minut
Średnie
Składniki
Składniki na placki ziemniaczane:
- Ziemniaki 500 g
- Cebula biała 150 g
- Czosnek 2 ząbki
- Jajko 1 szt
- Mąka pszenna 10 g
- Mąka ziemniaczana 10 g
- Sól i pieprz
- Olej do smażenia
Składniki na szpinak z szuszonymi pomidorami:
- Liście szpinaku 500 g
- Czosnek 1 ząbek
- Szalotka bananowa 1 szt.
- Suszone pomidory 200 g
- Śmietanka 30% 250 g
- Masło klarowane 50 g
- Sól i pieprz
- Gałka muszkatołowa
Składniki na sos grzybowy
- Podgrzybki mrożone 250 g
- Cebula 100 g
- Czosnek 2 ząbki
- Śmietanka słodka 250 g
- Wino białe 50 g
- Tymianek
- Olej 5 g
Sposób przygotowania
Krok 1 – przygotowanie placków ziemniaczanych:
Zetrzyj na tarce ziemniaki do miski i odstaw je na 10 minut. Po tym czasie wymieszaj je ręką i odlej z miski sok. Dodaj startą cebulę, czosnek i ponownie wymieszaj. Dodaj jajko, mąkę pszenną i skrobię ziemniaczaną. Wymieszaj dokładnie i dopraw solą oraz pieprzem. Smaż je na gorącym oleju na patelni, z dwóch stron na złocisty kolor.
Krok 2 – przygotowanie szpinaku z suszonymi pomidorami:
Czosnek i szalotkę obierz i posiekaj w kostkę. Na patelni rozgrzej masło, dodaj czosnek i szalotkę i zeszklij ją. Następnie dodaj szpinak i smaż. W tym czasie pokrój na kostkę suszone pomidory. Do szpinaku dolej słodką śmietankę i zredukuj. Na końcu dodaj suszone pomidory i dopraw całość.
Krok 3 – przygotowanie sosu grzybowego:
Do rondelka wlej olej. Czosnek i cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Na rozgrzanym oleju zeszklij cebulę z czosnkiem. Dodaj podgrzybki i smaż. Dolej białe wino, zredukuj trochę i dolej słodką śmietankę. Całość gotuj, dodaj tymianek, dopraw solą i pieprzem. Poczekaj aż sos osiągnie właściwą konsystencję.
Krok 4 – złożenie dania:
Placki przełóż szpinakiem i ustawiając „wieżę”, a całość oblej sosem grzybowym.