Akademia Kulinarna

PIZZA NA KAMIENIU

Składniki

Ciasto na pizze:
  • 250 g wody
  • 400 g mąki na pizze (00)
  • 0,5 g świeżych drożdży
  • 5 g soli

Sos pomidorowy:

  • 200 g pomidorów pelati
  • 1 szalotka bananowa
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta suszonego oregano
  • sól, pieprz
  • ocet balsamiczny
Dodatki do pizzy:
  • 100 g salsicia picante bądź innego dobrego pepperoni
  • 125 g świeża mozzarella
  • 80 g parmezan tarty

Sposób przygotowania

Ciasto na pizze:
Wymieszaj zimną wodę z drożdżami, dodaj mąkę i wyrób ciasto aż do uzyskania jednolitej konsystencji w maszynie za pomocą haka przez 4 minuty na pierwszej prędkości. Pod koniec wyrabiania dodaj sól i wyrabiaj kolejne 2 minuty na drugiej prędkości. Ciasto włóż do szczelnie zamykanego pojemnika i odstaw do lodówki na minimum 12 godzin.
Po 12 godzinach podziel ciasto na dwie równe części, uformuj równą kulkę i odstaw na stolnicę.

Sos pomidorowy:

Szalotkę i czosnek obierz, drobno posiekaj i zeszklij z odrobiną oliwy. Dodaj pomidory i gotuj je razem przez 5 minut na wolnym ogniu. Blenduj do uzyskania konsystencji sosu (nie musi to być gładka masa). Dopraw do smaku solą, pieprzem i octem balsamicznym.
Wykonanie pizzy:
Rozgrzej piekarnik na przynajmniej 230’C (jak możesz to i na 270’c) i włóż kamień na pizze na ruszt i poczekaj aż ten dobrze się nagrzeje. Rozwiń jeden arkusz pergaminu, oprósz go mąką i uformuj z ciasta na pizze okrągły placek rękoma, tak aby pozostawić grubsze ranty. Środek posmaruj sosem na pizze, rękoma porwij mozzarelle na mniejsze kawałki i poukładaj na pizzy, dołóż salami i całość obsyp parmezanem.
Za pomocą deski drewnianej przełóż pizze z blatu wprost na kamień i piecz około 7-8 minut, gdy na pizzy zacznie się pojawiać złoty kolor bądź czarne wypieki na rantach.
Podawaj od razu po upieczeniu!