Gęś oczyszczamy z resztek piór, warzywa obieramy kroimy w mniejsze kawałki.
Następnie przygotowujemy zalewę solną. Na każdy litr wody dajemy 70 g soli i 30 g cukru, dodajemy 5 liści laurowych 5 ziaren ziela angielskiego i gałązkę tymianku, dodajemy warzywa i zagotowujemy, następnie studzimy i zalewamy w zamykanym pudełku.
Zalewa musi przykryć całą gęś. Tak trzymamy gęś przez 24h. Po tym czasie gęś przemywamy zimną wodą, warzywa z marynaty wkładamy do środka gęsi i jeżeli mamy możliwość zaszywamy.
Gęś przekładamy do naczynia żeliwnego.
Sos sojowy mieszamy z miodem i wodą i smarujemy skórę gęsi pędzelkiem.
Piec nastawiamy na 160’C i wkładamy gęś na przynajmniej 3 godziny do pieca, po tym czasie nakłuwamy szpilką pierś, jeżeli z niego zacznie wyciekać przezroczysty płyn gęś jest gotowa, jeżeli nie trzeba gęś piec jeszcze 30-40 minut.
Podawać z kaszą i żurawiną!