45 minut
Średnie
Składniki
Składniki na Halibuta:
- 1 halibut cały (ok. 1-2 kg)
- Masło klarowane do smażenia
- 200 g grubej soli morskiej
- 200 g cukru
Składniki na sałatkę
- 1 sałata endywia kędzierzawa (frisse)
- 1 zielona papryka
- 1 fenkuł
- 200 g ciętej kolendry
- 1 zielona papryka pepperoni zielone (lub jalapeno)
- 100 g ugotowanej i ostudzonej czarnej soczewicy
Składniki na sos:
- 2 limonki
- 1 cytryna
- 50 g miodu
- 25 g sosu rybnego
- 150 g oleju z pestek winogron
Sposób przygotowania
Krok 1 – Przygotowanie ryby
Rybę opraw z łusek i płetw. Umyj ją, grubo obsyp solą morską i cukrem z dwóch stron i odstaw na 30 minut (w tym czasie przygotuj sałatkę). Następnie obmyj ją z soli i cukru w zimnej wodzie, osusz i smaż z dwóch stron na maśle klarowanym.
Krok 2 – Przygotowanie sosu i sałatki
Sałatę i warzywa umyj, paprykę i fenkuł cienko pokrój, a ostrą paprykę drobno posiekaj. Z kolendry oderwij listki, wymieszaj sałatę z warzywami, posól i dodaj czarną soczewicę. W osobnej misce wymieszaj sok z limonek i cytryny, miód, sos rybny i olej z pestek winogron. Za pomocą trzepaczki uzyskaj jednolitą konsystencję. Sos wlej do sałaty i wymieszaj.
Krok 3 – Podanie dania
Wyłóż sałatę i świeżo usmażoną rybę na talerz.