Halibut z patelni z zieloną sałatka z kolendrą i limonką - Akademia Kulinarna Kuchenne Ambicje | Ambition
Przepis - Halibut z patelni z zieloną sałatka z kolendrą i limonką
 - Ambition

45 minut

Średnie

Składniki

Składniki na Halibuta: 

  • 1 halibut cały (ok. 1-2 kg)
  • Masło klarowane do smażenia 
  • 200 g grubej soli morskiej
  • 200 g cukru 

Składniki na sałatkę

  • 1 sałata endywia kędzierzawa (frisse)
  • 1 zielona papryka 
  • 1 fenkuł 
  • 200 g ciętej kolendry 
  • 1 zielona papryka pepperoni zielone (lub jalapeno)  
  • 100 g ugotowanej i ostudzonej czarnej soczewicy

Składniki na sos: 

  • 2 limonki 
  • 1 cytryna 
  • 50 g miodu
  • 25 g sosu rybnego
  • 150 g oleju z pestek winogron 

Sposób przygotowania

Krok 1 – Przygotowanie ryby

Rybę opraw z łusek i płetw. Umyj ją, grubo obsyp solą morską i cukrem z dwóch stron i odstaw na 30 minut (w tym czasie przygotuj sałatkę). Następnie obmyj ją z soli i cukru w zimnej wodzie, osusz i smaż z dwóch stron na maśle klarowanym.

Krok 2 – Przygotowanie sosu i sałatki

Sałatę i warzywa umyj, paprykę i fenkuł cienko pokrój, a ostrą paprykę drobno posiekaj. Z kolendry oderwij listki, wymieszaj sałatę z warzywami, posól i dodaj czarną soczewicę. W osobnej misce wymieszaj sok z limonek i cytryny, miód, sos rybny i olej z pestek winogron. Za pomocą trzepaczki uzyskaj jednolitą konsystencję. Sos wlej do sałaty i wymieszaj.

Krok 3 – Podanie dania

Wyłóż sałatę i świeżo usmażoną rybę na talerz.

0%

Aby zapewnić najwyższą jakość usług wykorzystujemy informacje przechowywane w przeglądarce internetowej. Sprawdź cel, warunki przechowywania lub dostępu do nich w COOKIES. Pozostając na stronie godzisz się na zapisywanie plików cookies w Twojej przeglądarce.