Składniki kurczaka i marynaty
Składniki na panierkę
Składniki do smażenia
Składniki na sos
Krok 1 – Przygotowanie kurczaka
Udka z kurczaka pokrój na 3 cm kawałki i włóż do dużej miski. Czosnek i imbir zetrzyj na tarce na drobnych oczkach, dodaj do kurczaka tak jak sos sojowy, olej sezamowy, białko kurze, chilli i sól. Wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw na minimum 30 minut.
Krok 2 – Przygotowanie panierki
Wszystkie składniki wymieszaj w osobnej misce, następnie spryskaj trochę wodą. Wymieszaj ręką by powstały małe grudki. Tą czynność powtórz 6 do 8 razy tak, by w panierce były wyczuwalne grudki, które będą potęgować efekt chrupkości.
Krok 3 – Smażenie
Do woka wlej olej i rozgrzej go do 190 stopni Celsjusza. Kurczaka panieruj we wcześniej przygotowanej panierce. Nadmiar strzepnij i smaż na głębokim tłuszczu tak, by jego kawałki nie posklejały się ze sobą. Odsącz łyżką cedzakową do miski z papierem, który wchłonie nadmiar tłuszczu i odstaw na bok. Tłuszcz przelej do osobnego garnka by zachować na późniejsze smażenia.
Krok 4 – Przygotowanie sosu
Wszystkie składniki umieść w woku i gotuj na wolnym ogniu około 10 minut. Następnie wymieszaj ze sobą skrobię ziemniaczaną i zimną wodę. Dodawaj ją stopniowo do gotującego się sosu cały czas mieszając. Sos powinien od razu gęstnieć. Zaprzestań dodawać te składniki gdy sos będzie gęsty i lepki.
Krok 5 – Smażenie całego dania
Na wok dolej olej sezamowy, mieszaj i dodaj usmażonego kurczaka. Znów mieszaj tak, by sos oblepiał każdy kawałek kurczaka. Następnie udekoruj szczypiorkiem, limonką i uprażonym białym sezamem.
Możesz podawać z ryżem.