20 minut
Łatwe
Składniki
- 300 g krewetek black tiger rozmiar 16/20
- 1 ząbek czosnku
- 1 szalotka bananowa
- 150 g kapusty kimchi
- 1 limonka
- 60 g białego wina
- 1 mango (możesz użyć z puszki)
- 40 g oliwy z oliwek
Sposób przygotowania
Krewetki obierz z pancerzy, zachowaj je na później. Obierz czosnek, szalotkę i posiekaj drobno. Kapustę posiekaj, mango obierz i pokrój na kawałki około 1cm x 1cm. Rozgrzej delikatnie patelnie, polej oliwą tak, aby zakryć dno patelni. Na rozgrzaną oliwę wrzuć pancerze i zrumień, aby nadać smak oliwie, wyciągnij pancerze. Dodaj czosnek, szalotkę i zeszklij bez koloru. Dodaj krewetki i obsmaż z dwóch stron. Ściągnij je z patelni, aby ich nie „przeciągnąć”. Dodaj białe wino, zredukuj o połowę. Dodaj kapustę i mango. Z limonki zetrzyj skórkę i wyciśnij sok, dodaj do kapusty. Wrzuć krewetki ponownie na patelnie.
Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, zaraz po ugotowaniu dodaj na patelnię. Całość wymieszaj, dopraw solą.