20 minut
Łatwe
Składniki
- 450 g krewetki black tiger bądz białe (16/20)
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryka pepperoni
- 75 ml białego wina wytrawnego
- 100 g masło
- 1 pęczek pietruszki
- Sól i pieprz
- Oliwa do smażenia
Sposób przygotowania
Używając mrożonych krewetek wstaw je dzień wcześniej do lodówki by się rozmroziły. Następnie obierz z pancerzy, zachowaj je, a mięso odstaw do osobnej miseczki i trzymaj w lodówce. Czosnek obierz i pokrój na cienkie plasterki. Paprykę chilli przetnij na pół, wyciągnij pestki i pokrój w julienne. Pietruszkę umyj osusz i posiekaj w chiffonade.
Rozgrzej patelnie, dodaj oliwę, by przykryć dno patelni, usmaż pancerze do nabrania koloru. Dzięki temu nasz sos będzie intensywniejszy. Pancerze ściągnij z patelni, ułóż surowe krewetki na jednej stronie, smaż na większym ogniu. Przewróć je na drugą stronę, zmniejsz ogień pod nimi. Dodaj czosnek i pepperoni smaż, tak by nie spalić czosnku w przeciwnym przypadku danie będzie gorzkie.
Podlej krewetki winem i wyciągnij krewetki na osobny talerzyk, by nie przegotować mięsa. Wino redukuj o 60% objętości, następnie wyłącz gaz pod patelnią, dodaj zimne pokrojone masło i mieszaj intensywnie by masło zemulsyfikowało sos. Dodaj krewetki, całość wymieszaj dopraw solą i pieprzem.
Dodaj pietruszkę i podawaj z ciepłą bagietką bądź białym pieczywem.