Akademia Kulinarna

KEKS Z SUSZONYMI OWOCAMI

Składniki

  • 80g masła
  • 40 g cukru
  • 30 g żółtek
  • 110g mąki pszennej tortowej
  • 3 g proszku do pieczenia
  • 70g białek
  • 25 g cukru
  • 126 g mieszanki keksowej
  • 20 g migdałów
  • 25 g rumu ciemnego

Sposób przygotowania

Zacznij od namoczenia na noc mieszanki keksowej w rumie na całą noc przed pieczeniem.

Weź mieszankę keksową zalej rumem, dobrze wymieszaj, i pozostaw na noc w lodowce.

Następnego dnia odcedź owoce.

Miękkie masło ubij z 40 gramami cukru do białości, za pomocą maszyny z końcówką „łopatka”. W osobnej misce wymieszaj przesianą mąkę tortową, z proszkiem do pieczenia.

Do ubitego masła dodaj żółtka i wymieszaj dokładnie, dodaj mąkę z proszkiem i połącz do jednolitej masy.

W osobnej misce ubij białka z cukrem (25g) na prawie sztywno i połącz ją z ciastem na trzy razy.  Dodaj namoczone przez noc owoce i migdały i delikatnie wymieszaj by ciasto nie odpowietrzył się za mocno.

Przełóż ciasto do formy keksowej, rozgrzej piekarnik do 170″C i piecz przez 40 minut. Sprawdź suchym patyczkiem do ciasta czy jest suche w środku. Jeżeli tak można wyjmować. Gotowe! Smacznego!