100 minut
Średnie
Składniki
Składniki potrzebne do przygotowania kaczki
- Filet z kaczki 4 szt.
- Sól 600 g
- Cukier 400 g
- Tymianek 10 gałązek
- Czosnek 3 ząbki
Składniki potrzebne do przygotowania pieczonej kapusty
- Kapusta 1 główka
- Masło klarowane 200 g
- Kminek 10 g
- Cukier puder 50 g
- Sól
- Koperek 3 pęczki
- Komosa ryżowa czarna 100 g
- Masło
- Świeży tymianek
- Czosnek 3 ząbki
Składniki potrzebne do przygotowania glazury do kapusty:
- Ocet spirytusowy 500 ml
- Cukier 250 g
- Ziele angielskie 10 szt.
- Liście laurowe 5 szt.
Sposób przygotowania
Krok 1 – przygotowanie kaczki:
Zmiksuj sól z cukrem, tymiankiem i czosnkiem. Obłóż filety przygotowaną suchą marynatą i odstaw w temperaturze pokojowej na godzinę. Następnie każdy filet obmyj w zimnej wodzie i osusz. Odstaw.
Krok 2 – przygotowanie kapusty:
Kapustę pokrój w osemkę, każdą z jej części zanurz w klarowanym maśle, obsyp solą i cukrem pudrem oraz posyp kminkiem. Następnie rozłóż na blaszce do pieczenia wyłożonej pergaminem i piecz w 180 stopniach przez godzinę. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 160 stopni i piecz ją aż do miękkości. Schłódź.
Komosę ryżową ugotuj w osolonym wrzątku. Odstaw.
Krok 3 – przygotowanie glazury:
Wrzuć składniki na glazurę do rondelka i dodaj do nich przyprawy. Zredukuj na wolnym ogniu, aż do uzyskania konsystencji syropu.
Krok 4 – przygotowanie dania:
Kaczkę smaż na średnim ogniu od zimnej patelni. Pamiętaj, aby położyć ją skórą do dołu i nie dodawać tłuszczu. Po uzyskaniu złotego koloru przewróć na drugą stronę, dodaj masło, czosnek i parę gałązek tymianku. Zostaw do odpoczynku na kratce przez 7 minut.
Posiekaj koperek, wymieszaj z komosą ryżową.
Kapustę oblej glazurą i ponownie włóż ją do pieca o temperaturze 180 stopni na 5 minut, aż do całkowitego zagrzania. Przesmaruj ją jeszcze raz glazurą, obłóż koperkiem z komosą ryżową, wyserwuj na talerz.
Kaczkę wyporcjuj, przełóż na talerz.