Brioche z camembertem - Akademia Kulinarna Kuchenne Ambicje | Ambition
Przepis - Brioche z camembertem
 - Ambition

ciasto 20h , pieczenie 20 minut

Łatwe

Składniki

składniki dla dwóch osób: 

  • 1 sztuka dobrego jakościowo sera camembert 
  • 1 żółtko 
  • 20 g śmietany 

Brioche: 

  • 300 g mąki pszennej o mocnym glutenie 
  • 25 g mleka
  • 25 g cukru 
  • 15 g drożdży 
  • 3 duże jaja 
  • 170 g miękkiego masła 
  • 5 g soli

Sposób przygotowania

Mleko drożdże i cukier wymieszaj w rondelku bądź misce, nie podgrzewaj! Następnie roztrzep jaja, dodaj do zaczynu i ręcznie bądź w maszynie za pomocą haka wyrabiaj ciasto przez minimum 5 minut.  Dodaj sól, mieszaj jeszcze minutę i na trzy razy dodawaj powoli miękkie masło, tak aby za każdym razem ciasto je wchłonęło i nie zaczęło się warzyć. 

Gdy całe masło będzie dodane a ciasto miękkie i pulchne, schowaj w ciasno zamkniętym pojemniku w lodówce przez przynajmniej 12 h. 

 Następnego dnia ciasto odgazuj ręcznie i podziel na równe porcje po 100 g oraz uformuj kulki. Daj im chwilę.

Ręka robimy wgłębienie o średnicy sera, który zamierzamy do niego włożyć. Staramy się również, aby nasza bułeczka z serem dotykała rantów naczynia, w którym będzie się piekło.  Można pod spod włożyć papier do pieczenia. 

Odstawiamy do wyrośnięcia, gdy ranty zaczynają przewyższać camembert, wkładamy do pieca na 180’c około 20/25 minut w zależności od pieca. 

Zostawiamy do odpoczynku na 5 minut. Serwujemy gorące! 

0%

Aby zapewnić najwyższą jakość usług wykorzystujemy informacje przechowywane w przeglądarce internetowej. Sprawdź cel, warunki przechowywania lub dostępu do nich w COOKIES. Pozostając na stronie godzisz się na zapisywanie plików cookies w Twojej przeglądarce.