ciasto 20h , pieczenie 20 minut
Łatwe
Składniki
składniki dla dwóch osób:
- 1 sztuka dobrego jakościowo sera camembert
- 1 żółtko
- 20 g śmietany
Brioche:
- 300 g mąki pszennej o mocnym glutenie
- 25 g mleka
- 25 g cukru
- 15 g drożdży
- 3 duże jaja
- 170 g miękkiego masła
- 5 g soli
Sposób przygotowania
Mleko drożdże i cukier wymieszaj w rondelku bądź misce, nie podgrzewaj! Następnie roztrzep jaja, dodaj do zaczynu i ręcznie bądź w maszynie za pomocą haka wyrabiaj ciasto przez minimum 5 minut. Dodaj sól, mieszaj jeszcze minutę i na trzy razy dodawaj powoli miękkie masło, tak aby za każdym razem ciasto je wchłonęło i nie zaczęło się warzyć.
Gdy całe masło będzie dodane a ciasto miękkie i pulchne, schowaj w ciasno zamkniętym pojemniku w lodówce przez przynajmniej 12 h.
Następnego dnia ciasto odgazuj ręcznie i podziel na równe porcje po 100 g oraz uformuj kulki. Daj im chwilę.
Ręka robimy wgłębienie o średnicy sera, który zamierzamy do niego włożyć. Staramy się również, aby nasza bułeczka z serem dotykała rantów naczynia, w którym będzie się piekło. Można pod spod włożyć papier do pieczenia.
Odstawiamy do wyrośnięcia, gdy ranty zaczynają przewyższać camembert, wkładamy do pieca na 180’c około 20/25 minut w zależności od pieca.
Zostawiamy do odpoczynku na 5 minut. Serwujemy gorące!