Gofry „liege”
Nie są to typowe gofry! Przygotowane ciasto jest inne niż typowe lejące się ciasto gofrowe. Uwaga! Dobrze mieć również do wykonania głębszą gofrownicę niż standardową. Jeżeli takiej nie posiadasz, to bez obaw możesz spróbować wykonać ten przepis na standardowej gofrownicy. Gwarantujemy, wyjdzie przepysznie!
1 godzina
Łatwe
Składniki
ciasto:
- 240 g mleka 3.2%
- 21 g świeżych drożdży
- 50 g cukru
- 75 g masła
- 480 g mąki pszennej typ 550
- 2 jajka „L”
- 6 g soli
- 220 g cukru perlistego (gruby)
bita śmietana z mascarpone:
- 800 g śmietany kremówki
- 100 g mascarpone
- 75 g cukru pudru
- 3 g ziaren wanilii
Sposób przygotowania
ciasto:
Mleko podgrzej do 30’c, dodaj do niego cukier i drożdże, wymieszaj łyżką i odstaw na 10′ minut. W tym czasie rozpuść masło, dodaj do mleka, wbij dwa jajka i całość dobrze wymieszaj rózgą.
Do robota kuchennego przesiej przez sito mąkę pszenną, wlej mokre składniki i zacznij wyrabiać ciasto. Najpierw 3 minuty na pierwszej prędkości, dodaj sól i wyrabiaj ciasto na drugiej prędkości za pomocą haka jeszcze przez 5 minut. Można ciasto wyrabiać ręcznie, zajmie to jedynie chwile dłużej.
Jeżeli ciasto będzie klejące, dodaj odrobinę mąki. Wyrobione ciasto przełóż do osobnej miski i przykryj ściereczką, poczekaj aż podwoi swoją objętość.
Gdy ciasto urosło, zagnieć je ręcznie, aby pozbyć się powietrza. Następnie dodaj cukier perlisty i całość zagnieć, tak aby rozprowadzić cukier po całym cieście. Podziel ciasto na 10 równych kawałków, uformuj kulki, i odstaw je na 15′ aby trochę podrosły.
Ustaw gofrownicę na 160’C (zbyt wysoka temperatura je spali) ułóż jedną kulkę na sam środek i zamknij gofrownicę, smaż około 3 minut.
Wykładaj na kratę by gofry się nie zaparzyły i pozostały chrupiące.
bita śmietana z mascarpone:
Śmietankę ubij na sztywno, za pomocą miksera bądź ręcznej ubijaczki. Po ubiciu dodaj mascarpone i powoli wymieszaj.
Gofry wyłóż na talerz, wybierz swoje ulubione owoce, my wybraliśmy maliny i borówki, dodaj odrobinę bitej śmietany, i całość posyp cukrem pudrem.