Miruna w tempurze z leczo i ryżem jaśminowym
Miruna w tempurze z leczo i ryżem jaśminowym
Składniki
Miruna w tempurze:
- 300 g ryby miruna
- sól i pieprz
- olej do smażenia
- 100 g mąki ryżowej
- 80 g mąki pszennej
- zimna woda
Wegetariańskie Leczo:
- 1 kabaczek
- 1 żółta cukinia
- 1 zielona cukinia
- 3 papryki (żółta zielona i czerwona)
- 1 czerwona cebula
- 4 ząbki czosnku
- 70 g koncentratu pomidorowego
- 100 g białego wina
- mała puszka pomidorów krojonych
- liść laurowy
- ziele angielskie
- sól i pieprz
- olej słonecznikowy
- ryż jaśminowy
Sposób przygotowania
KROK 1 – miruna w tempurze
Rybę oczyść i pokrój w paski o długości około 5 cm, posól i popieprz, oprósz mąką pszenną.
Wymieszaj ze sobą obie mąki. Ciągle mieszając dolewaj lodowatą wodę do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Pozostaw na misce z lodem aż do użycia.
Rozgrzej olej do 180’c. Zanurz rybę w tempurze i delikatnie umieść w gorącym tłuszczu. Smaż do złotego koloru i odsącz na kratce bądź ręczniku papierowym.
KROK 2 – leczo
Papryki umyj, włóż do nagrzanego na 180’c piekarnika. Piecz 20’ następnie włóż do worka foliowego i szczelnie zamknij. Poczekaj, aż zaparują, następnie ściągnij skórę. Paprykę pokrój w kwadraty 2cm x 2cm.
Kabaczek jeżeli jest młody pokrój ze skórą w takie same kwadraty jak paprykę. To samo zrób z cukinią. Cebulę i czosnek pokrój w grubszą kostkę.
W garnku rozgrzej olej, zeszklij czosnek i cebulę. Następnie wrzuć kabaczek i cukinię. Smaż do miękkości, a gdy będą miękkie dodaj paprykę. Białe wino pogotuj chwile na wolnym ogniu, dodaj koncentrat pomidorowy i puszkę pomidorów pellati. Dopraw solą i pieprzem, dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Gotuj przez ok 20 minut.
KROK 3 – ryż jaśminowy
Ugotuj ryż jaśminowy zgodnie z instrukcją na opakowaniu bądź w garnku do gotowania ryżu.
Do pojemnika na wynos włóż porcje ryżu, Następnie leczo i na samą górę dodaj rybę, Spakuj i zabierz ze sobą do pracy szkoły bądź gdziekolwiek chcesz.