Muffiny borówkowe z czekoladową kruszonką - Akademia Kulinarna Kuchenne Ambicje | Ambition
Przepis - Muffiny jagodowe z czekoladową kruszonką
 - Ambition

Łatwe

Składniki

Składniki na 12 muffinek:

  • 60 g oleju
  • 60 g miękkiego masła
  • 226g cukru
  • 105 g jajek
  • 175 g mleka
  • 281 g mąki tortowa
  • 11 g proszku do pieczenia
  • 6 g soli
  • 200 g borówek
  • papilotki do muffinek

Sposób przygotowania

Wszystkie suche składniki (poza cukrem) przesiej przez sito i wymieszaj ze sobą. W mikserze zmiksuj ze sobą olej, miękkie masło, jajka, mleko i dodaj je do suchych składników. Za pomocą ręcznego miksera wyrabiaj, aż do uzyskania jednolitej masy. Następnie dodaj umyte borówki i wymieszaj je z ciastem przy pomocy szpatułki. Odstaw ciasto na minimum 30 minut.
Do formy na muffinki włóż papilotki i wypełnij je ciastem do 2/3 wysokości. Formę z ciastem włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz na grzałce (góra-dół) do pełnego wyrośnięcia muffinów (10-12 minut). Po upieczeniu daj im ostygnąć przynajmniej 20 minut.

0%

Aby zapewnić najwyższą jakość usług wykorzystujemy informacje przechowywane w przeglądarce internetowej. Sprawdź cel, warunki przechowywania lub dostępu do nich w COOKIES. Pozostając na stronie godzisz się na zapisywanie plików cookies w Twojej przeglądarce.