Łatwe
Składniki
Składniki na 12 muffinek:
- 60 g oleju
- 60 g miękkiego masła
- 226g cukru
- 105 g jajek
- 175 g mleka
- 281 g mąki tortowa
- 11 g proszku do pieczenia
- 6 g soli
- 200 g borówek
- papilotki do muffinek
Sposób przygotowania
Wszystkie suche składniki (poza cukrem) przesiej przez sito i wymieszaj ze sobą. W mikserze zmiksuj ze sobą olej, miękkie masło, jajka, mleko i dodaj je do suchych składników. Za pomocą ręcznego miksera wyrabiaj, aż do uzyskania jednolitej masy. Następnie dodaj umyte borówki i wymieszaj je z ciastem przy pomocy szpatułki. Odstaw ciasto na minimum 30 minut.
Do formy na muffinki włóż papilotki i wypełnij je ciastem do 2/3 wysokości. Formę z ciastem włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz na grzałce (góra-dół) do pełnego wyrośnięcia muffinów (10-12 minut). Po upieczeniu daj im ostygnąć przynajmniej 20 minut.