50 minut
Łatwe
Składniki
Składniki na wywar
- Woda 4 l
- Kości wędzone wieprzowe 1 kg
- Seler 250 g
- Marchew 250 g
- Cebula 100 g
- Pietruszka 200 g
- Liść laurowy 3 szt
- Ziele angielskie 5 kulek
Składniki na żurek i dodatki
- Boczek wędzony parzony 250 g
- Zakwas na żurek 500 g
- Cebula 200g
- Czosnek 3 ząbki
- Białe kiełbaski 400 g
- Chrzan tarty 30 g
- Majeranek 10 g
- Ziemniaki 4 duże
- Śmietanka 30% 60 ml
- Sól i pieprz
- Liść laurowy 2 szt.
- Jajka ugotowane na twardo 4 szt.
Sposób przygotowania
Krok 1 – przygotowanie wywaru:
Warzywa obierz, pokrój w mirepoix i włóż do garnka z zimną wodą. Następnie dodaj kości i przyprawy. Tak przygotowane składniki gotuj od zimnej wody do momentu, aż w garnku zostanie ok. 2,5 l klarownego wywaru.
Krok 2 – przygotowanie żurku:
Przygotowany wywar odcedź, zagotuj i sparz w nim białe kiełbaski. Następnie wyciągnij kiełbaski i schłódź je. Boczek i cebulę pokrój w kostkę, czosnek wyciśnij praską i dodaj je do bulionu. Gotuj na wolnym ogniu. Następnie obierz ziemniaki i również pokrój je w kostkę. Kiedy zmiękną dodaj zakwas na żurek. Cały czas mieszając doprowadź aż do zagotowania.
Krok 3 – przyprawy:
Zupę dopraw chrzanem, majerankiem, a w razie potrzeby dodaj więcej czosnku. Na koniec całość dopraw solą i pieprzem.
Krok 4 – podanie:
Zimne kiełbaski pokrój w pożądane kształty, ugotowane na twardo jajka przekrój na pół. Nasze dodatki wyłóż na talerz w pierwszej kolejności. Następnie dodaj śmietankę i zalej talerz gorącym żurkiem. Udekoruj świeżym majerankiem i gotowe.
Smacznego!