Żurek - Akademia Kulinarna Kuchenne Ambicje | Ambition
Przepis - Żurek
 - Ambition

50 minut

Łatwe

Składniki

Składniki na wywar

  • Woda 4 l
  • Kości wędzone wieprzowe 1 kg
  • Seler 250 g
  • Marchew 250 g
  • Cebula 100 g
  • Pietruszka 200 g
  • Liść laurowy 3 szt
  • Ziele angielskie 5 kulek

Składniki na żurek i dodatki

  • Boczek wędzony parzony 250 g
  • Zakwas na żurek 500 g
  • Cebula 200g
  • Czosnek 3 ząbki
  • Białe kiełbaski 400 g
  • Chrzan tarty 30 g
  • Majeranek 10 g
  • Ziemniaki 4 duże
  • Śmietanka 30% 60 ml
  • Sól i pieprz
  • Liść laurowy 2 szt.
  • Jajka ugotowane na twardo 4 szt.

Sposób przygotowania

Krok 1 – przygotowanie wywaru:

Warzywa obierz, pokrój w mirepoix i włóż do garnka z zimną wodą. Następnie dodaj kości i przyprawy. Tak przygotowane składniki gotuj od zimnej wody do momentu, aż w garnku zostanie ok. 2,5 l klarownego wywaru.

Krok 2 – przygotowanie żurku:

Przygotowany wywar odcedź, zagotuj i sparz w nim białe kiełbaski. Następnie wyciągnij kiełbaski i schłódź je. Boczek i cebulę pokrój w kostkę, czosnek wyciśnij praską i dodaj je do bulionu. Gotuj na wolnym ogniu. Następnie obierz ziemniaki i również pokrój je w kostkę. Kiedy zmiękną dodaj zakwas na żurek. Cały czas mieszając doprowadź aż do zagotowania.

Krok 3 – przyprawy:

Zupę dopraw chrzanem, majerankiem, a w razie potrzeby dodaj więcej czosnku. Na koniec całość dopraw solą i pieprzem. 

Krok 4 – podanie:

Zimne kiełbaski pokrój w pożądane kształty, ugotowane na twardo jajka przekrój na pół. Nasze dodatki wyłóż na talerz w pierwszej kolejności. Następnie dodaj śmietankę i zalej talerz gorącym żurkiem. Udekoruj świeżym majerankiem i gotowe.

Smacznego! 

0%

Aby zapewnić najwyższą jakość usług wykorzystujemy informacje przechowywane w przeglądarce internetowej. Sprawdź cel, warunki przechowywania lub dostępu do nich w COOKIES. Pozostając na stronie godzisz się na zapisywanie plików cookies w Twojej przeglądarce.